Foto: Kristi Rebane
Lihatoidu retseptid
3. veebruar 2022, 12:53

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta veebruarinumbris.

VAID 5 KOOSTISOSA | Filotainas hakkliha-kapsapirukas

Filotainas on habras ja sellega tuleb kiirelt tegutseda, sest õhu käes kuivavad imeõhukesed tainalehed kiirelt, muutudes rabedaks. See-eest vajab taina pirukaks vormimine vaid mõne lihtsa liigutuse, pealekauba näeb krõbe küpsetis laual tõeliselt efektne välja.

Vaja läheb (6−8 sööjale):

  • 500 g kodust hakkliha

  • 450 g valget peakapsast

  • 250−260 g filotainast

  • 3 muna

  • 2 dl oliiviõli + veidi ka liha praadimiseks

 

Lisaks:

  • soola-pipart

 

Valmista pirukat nii:

1. Pruunista hakkliha õlis.

2. Lõika kapsas peeneteks ribadeks, lisa hakkliha juurde pannile, maitsesta soola-pipraga ning lase kaane all 10 minutit haududa. Võta pann tulelt ja jäta jahtuma.

3. Pintselda küpsetuspaberileht üle õliga ja ava sulanud filotainapakk. Tõsta filotainalehed ükshaaval küpsetuspaberile, määrides iga lehte enne uue lisamist õliga. Lehed peaksid üksteist veidi kattes moodustama kokku umbes küpsetuspaberisuuruse ristküliku. Lisa tainakihte, kuni oled ⅔ pakis olnud tainalehtedest ära kasutanud. Tegutse kiirelt, et tainas ei kuivaks. Selle vältimiseks kata ootavad lehed niiske köögirätikuga. Tõsta ülekuti laotud tainalehed koos küpsetuspaberiga 26 cm pirukavormi, jättes ääred üle serva rippuma.

4. Klopi munad kergelt lahti ja sega hakkliha-kapsaseguga. Tõsta täidis tainale ja aja spaatliga ühtlaselt laiali.

5. Tõsta tainaääred täidisele ja säti dekoratiivselt kortsu.

6. Lao ülejäänud tainalehed üksteise peale, pintseldades iga kihti enne järgmise lisamist õliga. Tõsta need täidisele ja säti samuti kortsu. Võid piruka pealmise kihi vähese õliga veel üle pintseldada.

7. Küpseta pirukat 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 30−35 minutit, kuni pirukas on kuldne. 

 

Hõrgutis valmib 1 tunni 15 minutiga!

Kaks tundi enne küpsetamist

Võta filotainas kaks tundi enne piruka küpsetamist jääkapist toatemperatuurile sulama. Ava õhukindel tainapakk alles vahetult enne piruka kokku panemist.