Küpsetised
27. veebruar 2022, 14:47

Metsa poole pirukas

Põdralihast vorst ja pohlad-jõhvikad on metsapäritolu ning polegi üllatus, et nende maitsed hästi teineteist täiendavad. Oma nüansi annavad tatrajahust pirukapõhi ja kitsejuusturattad täidise peal. Põhja jaoks võid kasutada ka pooleks tatra- ja nisujahu. Samuti võid marjad enne pirukale panemist õige vähese suhkruga läbi segada. Proovi, kuidas rohkem maitseb! 

Koostisosad
TAINAS
3 dl Toortatrajahu
0.5 dl Kaerahelbed
0.5 tl Sool
100 g Toasoe või
0.5 dl Vesi
1 dl Riivitud juust
TÄIDIS
1 tk Suur porru (u 200g)
3 tk Küüslauguküüs
Õli praadimiseks
100 g Täissuitsu põdralihavorst
4 tk Muna
4 dl Toidukoor 20%
100 g Riivitud juust
150 g Kitsejuust
PEALE
Jõhvikad ja/või pohlad

Valmistamine

8-12 tk

1. Taina tegemiseks mõõda kaussi jahu, kaerahelbed ja sool, lisa või ja näpi kõik puruseks seguks. Lisa vesi ja riivjuust ning sega ühtlaseks tainaks. Tõsta tainas umbes pooleks tunniks külmkappi, siis on seda lihtsam vormi suruda.

2. Puhasta porru ja lõika õhukesteks viiludeks, kasuta ära ka enamik rohelisest osast. Puhasta küüslauguküüned ja lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil veidi õli ning prae porru- ja küüslauguviilusid paar minutit, nii et need muutuvad pehmemaks.

3. Viiluta põdralihavorst õhukeselt. Klopi kausis munad lahti, lisa toidukoor, vorstiviilud, riivitud juust ja sibulasegu pannilt.

4. Vooderda 24 cm pirukavorm küpsetuspaberiga ja määri see kergelt õliga. Suru tainas vormi põhja ja äärtele. Tainas on mure ja kipub pudenema, kui teed sõrmed veidi märjaks, on tainast kergem käsitseda. Vala täidis vormi tainale. Lõika kitsejuustust viilud ja aseta peale.

5. Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni tainaservad on küpsed ja täidis hüübinud. Lase paarkümmend minutit jahtuda, siis on pirukat parem lahti lõigata. Puista peale pohli ja/või jõhvikaid ja serveeri.