Küpsetised
28. jaanuar 2022, 09:24

NÄDALA KOOK | Moonitäidisega keeks pärmi-võitainast

Selles keeksitainas on veidi vähem võid kui enamikus keeksitainastest, samas teeb pärmiga kergitamine keeksi õhulisemaks ja kergemaks. Moonitäidist võid vahelduseks teha ka topeltkoguse ja saad veel täpilisema keeksi. 

Koostisosad
MOONITÄIDIS
25 g Pehme või
0.5 dl Suhkur
100 g Mooniseemned
0.5 dl Piim
KEEKSITAINAS
1.2 dl Piim
5.5 dl Nisujahu
25 g Pärm
1 tl Suhkur (+ 1 dl)
Sool
150 g Või
2 tl Vanillsuhkur
1 tk Apelsin
3 tk Muna
Apelsinimahl soovi korral, immutamiseks
Tuhksuhkur pealepuistamiseks

Valmistamine

16-18 tk

1. Taina tegemiseks soojenda piim käesoojaks. Mõõda jahu suurde kaussi, tee keskele süvend. Pudista pärm süvendisse, lisa pool piimast, 1 tl suhkrut ja veidi soola. Tõmba jahu külgedelt pärmi-piimasegu peale ja hoia kaussi kaetult soojas kohas umbes 15 minutit, kuni näed, et jahukihi kohale on tekkinud mullikesed. See tähendab, et pärm on hakanud reageerima. Vahepeal valmista moonitäidis: hõõru või suhkruga lahti ning sega hulka mooniseemned ja piim.

2. Sulata või ja lisa koos ülejäänud piimaga tainale. Lisa ka 1 dl suhkrut, vanillisuhkur, hoolikalt pestud apelsinilt riivitud koor ja munad. Sõtku tainas ühtlaseks ja jaga pooleks. Poolele tainast sega hulka moonitäidis. Kata mõlemad tainakausid tihedalt toidukilega ja tõsta sooja kohta vähemalt 30 minutiks kerkima.

3. Määri umbes 2,5-liitrine keeksivorm seest võiga ja tõsta tainad kihiti vormi. Kui soovid, keeruta kihid kergelt kahvliga läbi. Küpseta keeksi eelsoojendatud 180-kraadises ahjus 45-50 minutit. Lase umbes 10 minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta alusele. Kui soovid, siis nirista peale kooritud apelsinist pigistatatud mahla ja lase keeksil jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut ja lõika tükkideks.