Küpsetised
21. jaanuar 2022, 08:46

ILUSAKS PÄEVAALGUSEKS | Hommikukuklid porgandi-juustumäärdega

Hommikut alustada soojade pehmete krõbeda koorikuga kuklitega on väga mõnus, eriti veel siis kui sellele eelneb ahjust tulev hurmav saialõhn. Kui juurde valmistada maitsev porgandist, munast ja juustust määre, siis on maitseelamus garanteeritud. Sooje kukleid saab endale kiiresti hommikuks küpsetada, kui teha tainas eelneval õhtul valmis ja panna külmkappi hommikut ootama. Muidugi võib kukleid valmistada tavapärasel moel samal päeval, siis tuleks tainast lihtsalt soojas kohas 2 tundi kergitada. 

Koostisosad
3 tk Suur porgand
7.5 dl Leige vesi
25 g Pärm
1.5 dl Rukkijahu
3 dl Speltajahu
2 tl Sool
8 dl Nisjahu
0.5 dl Linaseemned
Nisujahu vormimiseks
PORGANDI-JUUSTUMÄÄRE
2 tk Keedetud porgand
300 dl Riivjuust
2 tk Keedetud muna
4 tk Küüslauguküüs
1 dl Majonees

Valmistamine

15-16 tk

1. Koori porgandid ja riivi peene riiviga.

2. Lahusta pärm käesoojas vees, sega hulka riivitud porgandid, rukki- ja speltajahu ning sool. Lõpuks lisa nisujahu. Sega kuni saad pudrutaolise taina, ära sõtku.

3. Kata kauss toidukilega ja pane ööseks külmkappi (või jäta 2 tunniks rätikuga kaetuna toatemperatuurile kerkima, kui plaanid küpsetada samal päeval).

4. Kummuta tainas jahuga kaetud lauale. Kui see on liiga pehme, sõtku hulka veidi nisujahu.

5. Vormi jahus väikesed u 3 cm pallikesed. Aseta ahjuplaadile, puista peale veidi jahu ja linaseemneid. Kata rätikuga ja lase kerkida, kuni ahi kuumeneb.

6. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pane plaat ahju ja küpseta ahju keskosas 20-25 minutit. Kuklite küpsust saab kontrollida nii: koputa sõrmega kukli põhjale, kui siis kostub kume heli, on kukkel valmis.

7. Kuni kuklid on ahjus, valmista määre. Riivi keedetud porgandid peene riiviga, sega hulka hakitud munad ja riivjuust. Lisa riivitud küüslauk ja majonees. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kuklitega.