Taimetoidu retseptid
14. jaanuar 2022, 07:29

MÕNUS JA TERVISLIK | Ahjukõrvits sooja tatra-läätsesalatiga

Kõrvitsarattad on kaetud maitsva ja tervisliku salatiga, milles on tatart, läätsesid, kuivatatud jõhvikaid, spinatit, granaatõuna- ja seedermänniseemneid. Kõik tervislik kraam! Tatra asemel võib salatisse keeta teisi teravilju- kinoad, hirssi või riisi, või kasutada ka üle jäänud tatraputru või muud keedetud teravilja.  Kõrvits võiks olla piisavalt väike, et sellest saaks ilusad rattad lõigata. Aga suuremast kõrvitsast võib lihtsalt viilud lõigata ja näiteks sektoriteks tükeldada. 

Koostisosad
1 kg Kõrvits
1 tk Sibul
1 spl Õli
3 dl Keedetud tatar
1 dl Keedetud või konservläätsed
2 dl Spinatilehed
0.5 dl Kuivatatud jõhvikad
1 tl Kuivatatud tüümian või basiilik
2 spl Palsamiäädikas
0.5 dl Seedermänniseemned
0.5 dl Granaatõunaseemned
Tüümian serveerimiseks
Õli määrimiseks
Sool
Must pipar
Palsamikreem serveerimiseks, soovi korral

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 170 kraadini. Lõika kõrvits koos koorega 1-1,5 cm paksusteks ratasteks ja eemalda seemned. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri õliga.

2. Aseta kõrvitsarattad küpsetuspaberile, pintselda õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 20-25 minutit või kuni rattad on pehmed. Poole küpsemise ajal keera ümber.

3. Koori ja haki sibul, prae pannil õlis kuldseks. Pane pannile tatar, läätsed ja hakitud spinat ning kuumuta läbi. Lisa veidi vett, kui segu on liiga kuiv. Lisa jõhvikad ja tüümian või basiilik. Maitsesta palsamiäädika, soola ja pipraga.

4. Pane kõrvitsarattad taldrikule, tõsta peale soe tatrasegu, puista seedermänni- ja granaatõunaseemneid ning pane tüümianioksi. Soovi korral nirista palsamikreemi.