Magustoidud

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta jaanuarinumbris.

VAID 5 KOOSTISOSA | Vanilline lumepallisupp mandlitega 

Kristi Rebane, 14. jaanuar 2022 16:43
Foto: Kristi Rebane

Kreemjal vanillikastmel ujuvad õhulised munavahupilvekesed tõepoolest meenutavad kohevaid hangi.Magustoidule lisavad tekstuuri ja pidulikkust röstitud mandlilaastud. Serveerimisel võid kaussidesse puistata ka mõned marjad.

Vaja läheb (neljale):

  • 6 dl täispiima

  • 1 tl vanillikaunapastat või 2 tl vanillsuhkrut

  • 4 muna

  • 0,5 dl + 0,25 dl suhkrut

  • mandlilaaste

+

Lisaks:

  • näpuotsatäis soola

 

Valmista magustoitu nii:

1. Kuumuta piim vanilliga keemiseni, võta pliidilt ja lase 10 minutit maitsestuda.

2. Eralda munakollad ja -valged. Munavalged jäta hetkeks ootele, munakollased aga klopi 0,5 dl suhkruga heledaks vahuks.

3. Lisa munakollase-suhkruvahule seda pidevalt vispeldades soe piim, vala segu potti ja tõsta tagasi pliidile. Kuumuta muna-piimasegu madalal tulel spaatliga põhjast pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ning vaht on kastme pinnalt kadunud. Vala kaste kaussi ja kata kilega nii, et see on vastu kastme pinda – nii ei teki kastmele jahtudes kilet.

4. Vahusta kõrvale tõstetud munavalged madalal kiirusel soolaga pehmeks vahuks, lisa 0,25 dl suhkrut ning vahusta kõrgemal kiirusel tugevaks vahuks.

5. Kuumuta suur potitäis vett keema. Tõsta keevasse vette suure lusikaga munavahust pallid ja keeda neidpaar minutit mõlemalt küljelt. Tõsta vahupallid hetkeks köögipaberile nõrguma. Samal ajal rösti mandlilaastekuival pannil, kuni need on helekuldsed.

6. Serveeri vanillikastet kas soojalt või jahtunult koos vahupallikeste ja mandlilaastudega.

Magus supp valmib 40 minutiga!