Tummine Itaalia mereannisupp

Foto: Kristi Rebane
Itaalia köök
27. jaanuar 2022, 13:43

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta jaanuarinumbris.

NAUDI SUVE JA PUHKUSE MAITSEID | Tummine Itaalia mereannisupp

Jaanuari rõsket ilma aitab peletada üks korralik kausitäis tummist suppi. Soojendav kõhutäis valmib kiiresti ja maitseb kõigile mereannisõpradele. Kindlasti lisa supile ka retseptis olev lusikake suhkrut, mis tomati happelisust tasakaalustab.

Vaja läheb (neljale):

  • 1 sibul

  • 2 küüslauguküünt

  • 3 sellerivart

  • 2 sl kontsentreeritud tomatipastat

  • 6 dl kala- või köögiviljapuljongit

  • 400 g purustatud tomateid

  • 6−8 päikesekuivatatud tomatit

  • väike peotäis oliive

  • 2 loorberilehte

  • 1 tl suhkrut

  • 500 g kalafileed, näiteks lõhet ja turska pooleks

  • 200 g hiidkrevette

  • soola-pipart

  • praadimiseks oliiviõli

 

Serveerimiseks:

  • sidruniviile

  • maitserohelist

  • saia või ciabatta’t

Keeda suppi nii:

1. Koori ja haki sibul, viiluta seller ning prae need potipõhjas kuumas õlis kuldseks. Pressi juurde küüslauk jakuumuta läbi.

2. Lisa potti tomatipasta. Minutikese pärast vala potti puljong, purustatud tomatid, hakitud päikesekuivatatud tomatid, viilutatud oliivid, loorberilehed ja suhkur.

3. Kuni leem keema läheb, valmista ette kala ja krevetid. Esmalt eemalda kalalt nahk. Patsuta saadud kalafilee köögipaberiga kuivaks ja lõika tükkideks. Kui kasutad koorega krevette, eemalda neilt pea, koor ja mööda selga jooksev must soon, jättes saba dekoratiivselt alles.

4. Lisa kalatükid ja krevetid potti ning kuumuta, kuni mereannid on küpsed – see võtab aega u 7 minutit.

5. Maitsesta suppi soola-pipraga ning serveeri sidruni ja maitserohelisega. Kõrvale paku pehmet saia või ciabatta’t.

 

Aega läheb 30 minutit!

Ülejääkidest keeda puljong

Pane alles jäänud krevetipead ja -koored ning kalanahk külma vee, ühe porgandi, poole koorimata sibula, loorberilehe ja mõne piprateraga potti. Kuumuta potitäis aeglaselt keemiseni. Keeda supikogu 15 minutit, vahepeal vahtu riisudes. Vala puljong läbi sõela purki ja kasuta 1−2 päeva jooksul või külmuta portsjonite kaupa.