Mida silmas pidada, kui valid poes tainarulli

Foto: Pixabay
Toidutare
13. jaanuar 2022, 10:03

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta jaanuarinumbris.

KUI AINA KÜPSETAD | Mida silmas pidada, kui valid poes tainarulli (2)

Poes on tainarullide valik muljet avaldav, aga kas eelistada puidust, keraamilist, plastist või hoopis silikoonist tainarulli – hoobilt ei teagi. Samas saab tööga hakkama ju ka sildita klaaspudel.

Mis vahe neil on?

- Puidust tainarull on klassika. Sinna jääb jahu kenasti külge, need on tavaliselt käepärased ja kaunid, kestavad eluaja ning aastate jooksul poleerib kasutamine rulli pinda veelgi. Miinusena kipub tainas puidu külge kinni kleepuma, kui juhtub, et enne rullimist pole rullile piisavalt jahu pandud. Puidust rulle müüakse ka mustritega, millega on eriti tore valmistada näiteks võiküpsiseid.

- Keraamilise või marmorist tainarulli eelisteks on tema raskus, sile pind ja püsivalt jahe temperatuur. Needomadused tulevad eriti kasuks siis, kui rullid suure võisisaldusega tainast, kus või peab võimalikult külm püsima, näiteks leht- või muretainast. Kui köögis tegutsevad noored kokad, on tainarulli raskus samas ka miinus. Samuti on sellistel rullidel tavaliselt krõbedam hind.

- Silikoonist või plastist tainarulli külge jääb tainas vähem kinni, need on soodsad ja kerged kasutada ning tihti ka nõudepesumasinakindlad. Samas võivad need kiiremini katki minna ning oma värvi või kuju kaotada.

Sildita klaaspudeliga saad köögis hakkama, kui rullid tainast tõepoolest ainult kord aastas piparkookide tegemiseks. Siis ehk polegi mõtet endale eraldi rulli köögikappi seisma osta. Kui küpsetad tihemini, on tainarullist aga palju kasu.