Taimetoidu retseptid
22. jaanuar 2022, 19:40

ÄRA OSTA POEST, ISE TEED PAREMA | Aasiapärane kastmepõhi

Selle Aasia maitsetega koorese kastme valmistamiseks ei ole poekraami kuigi palju vaja, sest pakk purustatud tomatit või kookospiimapurk kipuvad tihtilugu koduste tagavarade hulgas juba olemas olema. Võib-olla tasubki kaste päev või paar varem valmis teha ja mõnel argiõhtul on seda siis hea värskelt keedetud riisi (või läätsede) kõrvale pakkuda. Taimetoidu austajale niimoodi piisabki, teistele paku juurde mis tahes liha- või kalasaadust.  

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20–40 min

Koostisosad
1 tk suurem sibul
3 küüslauguküünt
õli praadimiseks
3 cm ingverijupp
1 tl jahvatatud juustuköömneid
1 tl jahvatatud kurkumit
2 tl Garam masala maitsesegu
1 prk purustatud tomateid (400 g)
2 dl India pähkleid
1 prk kookospiima (400 ml)
1 tl suhkrut
1 tl soola
värsket koriandrit
röstitud maapähkleid

Valmistamine

1. Koori sibul ja küüslaugud ning haki peeneks. Koori ka ingver ja haki peeneks või riivi. Kuumuta poti põhjas keskmisel kuumusel veidi õli ja prae selles sibulat-küüslauku segades paar minutit. Lisa ingver ning kurkum, juustuköömen ja garam masala. Kuumuta minuti jagu.

2. Lisa purustatud tomat, pähklid ja kookospiim. Kuumuta keemiseni, seejärel töötle saumikseriga läbi, nii et pähklid ja tomatitükid oleksid ühtlaselt peenikesed. Sel moel lisad kastmele paksust ja struktuuri. Maitsesta kaste soola ja suhkruga ning lase veel mõni minuti kuumal pliidil kaane all seista.

3. Söö keedetud või praetud riisiga kui iseseisvat rooga või lisa midagi meelepärast, näiteks lihapalle, kalapalasid, ahjuvorste vms. Serveerides puista soovi korral peale värsket koriandrit ja röstitud maapähkleid.