Foto: Kai Kodasma
Tortide retseptid
27. jaanuar 2022, 10:38

MAIUSTA! 27. jaanuar — šokolaadikoogipäev

Maailmas on vähe toiduaineid, mis oleks nii palavalt armastatud kui seda on šokolaad. Kui heita pilk ajalukku, siis esmalt tarbiti šokolaadi joogina ja alles hiljem avastati, et sellest saab valmistada ka imemaitsvaid küpsetisi. Esimene šokolaadikoogi retsept, mida teatakse, pärineb aastast 1765.

Šokolaadikoogipäeva puhul, või kui lihtsalt magusaisu ligi tikub, on igati õigustatud lubada endale üks või mitu tükikest, olgu selleks siis lemmikpagari või enda tehtud küpsetis!  

Jagan teiega üht lihtsat šokolaadirohket, kuid mitte ülearu rammusat koogiretsepti. Sama retsepti järgi võib ka suure tordi meisterdada, kui teha mitu biskviidikihti ja rikkalikult kreemi vahele määrida. Abiks on igaühe oma fantaasia!

Lihtne šokolaadikook

10 portsjonit

175 g jahu

2 sl kakaod

1 tl soodat

1 tl küpsetuspulbrit

1 sl vanillsuhkrut

1 tl soola

150 g suhkrut

150 ml õli

2 sl vahtrasiirupit

150 ml piima

2 suurt muna

80 g tumedat šokolaadi

Serveerimiseks:

250 g Kreeka jogurtit

4 sl tuhksuhkrut

200 g mustikaid

Eelsoojendage ahi pöördõhurežiimil 160 kraadini. Sõeluge suurde kaussi jahu, kakao, sooda ja küpsetuspulber. Lisage vanillsuhkur, sool ja suhkur ning segage läbi. Tekitage kausi keskele auk, kuhu valage õli, vahtrasiirup, piim ja munad. Segage ühtlaseks, lisage peeneks hakitud šokolaad. Valage segu 25 cm läbimõõduga koogivormi ja küpsetage kuni 45 minutit. Laske koogil 10 minutit vormis jahtuda, siis keerake restile. Segage jogurt läbi tuhksuhkruga, katke sellega jahtunud kook. Viimaseks asetage peale mustikad.