Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Kai Kodasma, Evelin Ilves
Toiduuudised
3. jaanuar 2022, 07:27

2021 MEKKIS NAGU LOHUTUSTOIT | Vaata, mis olid möödunud aastal Toidutares kõige populaarsemad retseptid!

Aasta 2021 menukaimad retseptid näitavad, et meie inimestele lähevad korda lihtsad, maitserikkad, ent väikese vimkaga retseptid, kus pole juustuga koonerdatud!

1. Klikka retseptil: Väga lihtne õunakook, mida lihtsalt peab tegema

Väga lihtne õunakook, mida lihtsalt peab tegema

Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab retsepti autor, Tiina Lebane: See kook lihtsalt sulab suus! Võis hautatud õunad sulavad küpsedes otsekui osaks tainast ja tänu sellele on kook võrratult mahlane. Kook on kõige parem siis, kui lased sellel korralikult maha jahtuda, tõstad külmkappi ja võimaluse korral hoiad temast sööjad eemale lausa järgmise päevani. Natuke pehmet vahukoort või läbi klopitud maitsestamata jogurtit teevad koogiampsu täiuslikuks.

2. Klikka retseptil: Vapustavad vapustusvabad kaerakäkid

Vapustavad vapustusvabad kaerakäkid

Foto: Evelin Ilves

Evelin Ilves: Täna jagan teiega üht patuvaba maiust, mida on mõnus nii mõtlejatel kui siia-sinna rähklejatel aeg-ajalt põske pista. Selle retsepti algne idee pärineb minu tütrelt Kadri Keiult, kes omakorda sai kunagi inspiratsiooni Jänku-Jussilt.

3. Klikka retseptil: Kohupiimavorm, nagu vanaema tegi 

Kohupiimavorm, nagu vanaema tegi 

Foto: Jaan Heinmaa

Tiina Lebane: Kohupiimavorm oli omal ajal nii tavaline nädalalõpuküpsetis, et pere nooremad said sellest päris pikaks ajaks isu täis. Nüüd, vanu häid aegu meenutades, tuli too lihtne maius jälle meelde ja oi kui hästi see nüüd maitseb! Lisan ka paar vanaema nippi: kui kohupiim on liiga niiske, võiks seda 2–3 tundi enne küpsetamist sõelal nõrutada, siis ei vaju kook pärast küpsetamist kokku. Allavajumist aitab vältida ka see, kui küpsetamise poole peal vorm korraks ahjust välja võtta ja noaga ettevaatlikult servad lahti teha. Nii pääseb kuum aur välja ja kook püsib parema kujuga. 

4. Klikka retseptil: Küpsetatud juustukook, mis viib keele alla! 

Küpsetatud juustukook, mis viib keele alla! 

Foto: Kai Kodasma


Kai Kodasma: Küpsetatud juustukooki sain esimest korda elus maitsta kunagi ammu teismelisena. Sel ajal pakkus üks väike kohvik justkui pealt kõrbenud, seest paksu ja hästi kreemist, mitte harjumuspärast Manhattani juustukooki. 

5. Klikka retseptil: Kõige lihtsamad juustusaiakesed

Kõige lihtsamad juustusaiakesed

Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsad ja superkiirelt valmivad juustusaiakesed on kõige maitsvamad soojalt. Kuna saiatainas on koostisained, mis on enamasti kodus olemas, siis muudkui küpseta värskeid! Paprikapulbrile lisaks võid tainast maitsestada näiteks karripulbri, ürdisegu või muu meelepärasega. Ja kui on isu, võid tainasse lisada ka natuke singitükke.

6. Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud lihapallid riisiga  

Pille Enden: Kodused toekad tomatikastmes küpsenud lihapallid koos riisiga sobivad kogu perele. Soovi korral võib kastme hulka segada ka hapukoort, mis muudab selle mahedamaks. 

7. Klikka retseptil: Šokolaaditäidisega keerusai

Šokolaaditäidisega keerusai

Foto: Jaan Heinmaa

Tiina Lebane: keerusai näeb välja küll ilmatu uhke, aga on tegelikult väga lihtne teha, sest nagu nimigi ütleb, tuleb kaks tainapoolt üle teineteise kokku keerutada. Kui lased tainal kaks korda kerkida, siis küpseb sai eriti kohevaks ja pehmeks. 

8. Klikka retseptil: Minu sünnipäevakook, lapse meisterdatud ja ohtralt kiidetud

Minu sünnipäevakook, lapse meisterdatud ja ohtralt kiidetud

Foto: Evelin Ilves

Evelin Ilves: Täna jagan teiega üht armsat üllatust, mille mu tütar mulle sünnipäevaks meisterdas. Vegankook on seel pealekauba! Teame ju, et vegankoogid ei hiilga tihti just maitsekuse ja suussulavusega. Aga see kook on suur erand. Kellele sai pakutud, küsis varsti teise tüki veel. Ja nii lihtne teha ning patuvaba pealekauba!

9. Klikka retseptil: Panni-Bolognese kartulitega

Panni-Bolognese kartulitega

Foto: Jaan Heinmaa

Tiina Lebane: Tomatiga hakklihakastet oleme harjunud sööma pastaga, aga maitsev on see ka kartuliga. Pealegi valmib kõik koos ühel pannil. Kui lõikad kartulid väiksemateks tükkideks, küpseb see pannil kastmes kiiremini pehmeks. Punemele lisaks sobib siia hästi ka teine Vahemere köögi põhiürt tüümian. 

10. Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud kanafileed lillkapsa-juustukastmes

Ahjus küpsetatud kanafileed lillkapsa-juustukastmes

Foto: Jaan Heinmaa

Pille Enden: Kevadiselt kerge, kuid toitev roog valmib üsna lihtsalt ja sobib seetõttu suurepäraselt argiõhtul valmistamiseks. Kanasisefilee või väike filee jääb erakordselt pehme ja mahlane. Roa võib valmistada ka tervete broilerifileedega, mis tuleks sõltuvalt suurusest 2-3 ribaks lõigata. Lillkapsas tasub eraldada üsna väikesteks õisikuteks, et see pehmeks küpseks.