Stolleni ainetel kaeraküpsised
Foto: Kristi RebaneIMELIST KÜPSISTEPÄEVA! Stolleni ainetel kaeraküpsised
Kuivatatud puuviljadest pungil ning tsitrusega tembitud jõuluküpsetisi leiab pea igast Euroopa köögist. Alates Inglise puuviljakeeksidest kuni Hispaania kroonikujulise Kolmekuningapäevakoogini, Saksa stollenist rääkimata.
1 ahjuplaaditäis
40 g rosinaid
2 sl tumedat rummi, konjakit, Cointreau'd või apelsinimahla
85 g võid
60 g rafineerimata suhkrut
100 g täistera (gluteenivaba märgistusega) kaerajahu
50 g mandlijahu
40 g kaerahelbeid
näpuotsatäis soola
1 sidruni riivitud koor
75 g mandlimartsipani
Soovi korral katteks:
sulavõid
tuhksuhkrut
Pese rosinad sooja veega sõelal ning nõruta. Kui kasutad suuri rosinaid, haki need. Väikesed korindid jäta terveks. Vala rosinatele alkohol või mahl ning jäta seisma.
Mikserda toasoe või suhkruga heledaks. Lisa kuivained ning sega läbi. Riivi juurde sidrunikoor, riivi ka martsipan ning lisa koos rosinatega (ning vedelikuga, kui seda kausioõhjas veel on) taignasse. Martsipani võid taignasse riivimise asemel ka kuulikesteks veeretada ning iga küpsise keskele väikese martsipanitäidise peita.
Vormi taignast märgade kätega pallikesed ning lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta küpsised veidi lapikumaks ning küpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase restil jahtuda.
Soovi korral valmista küpsistele ka klassikaline stolleni suhkruvaap: määri ahjukuumad küpsised heldelt sulavõiga ning sõelu kohe peale ohtralt tuhksuhkrut, mis võis suhkruvaabaks taheneb.
Lähemalt loe SIIT!
Kommentaarid (0)