Spanakopita

Foto: Evelin Ilves
Evelin Ilves 19. detsember 2021 07:20

Missugune laps sööb vabatahtlikult spinatit? Et need tumerohelised lehed ülitervislikud on, ei veena kedagi seda rohelist putru kiidulalulu saatel ära sööma. Kreeklaste spanakopita aga on tõeline spinati vääristaja. Feta, pähklite ja rohelise maitse sümfoonia on nii hurmav bukett, et kõik lapsed on juurde küsinud. Suurtest rääkimata. Sobib võrratult jõulueelseks või -järgseks roaks.

4-8-le

Vaja läheb:

  • 500 g külmutatud spinatit (sulata)

  • 125 g head Kreeka feta juustu

  • 4 suuremat shalottsibulat (või 2 mugulsibulat ja 4 küüslauguküünt)

  • 50 g purustatud kreeka pähkleid või piiniaid

  • 2 sl extra-virgin oliiviõli

  • 0,3 tl riivitud muskaatpähklit

  • 1 spl värsket sidrunimahla (saab ka ilma)

  • 125 g sulatatud võid

  • 8 filotaignalehte (A4)

  • meresoola ja värsket musta pipart

  • Kui sulle meeldib, võid täidisele lisada hakitud värskeid ürte (basiilikum, koriander, petersell, murulauk).

Tee nii

Kuumuta madalal tulel peeneks hakitud šalotid (või sinul ja küüslauk) klaasjaks, lisa kuivaks pigistatud spinat. Sega ja kuumuta, kuni viimnegi vedelik on aurustunud. Jahuta segu veidi, kalla kaussi ja sega juurde peeneks pudistatud feta, pähklid, sidrunimahl, sool ja pipar ning hakitud ürdid.

Filotaigna lehed pintselda ükshaaval üle sulavõiga. Pane 4 määritud lehte üksteise otsa ja tõsta küpsetuspabeiga kaetud või rasvainega määritud ahjuplaadile. Kalla peale spinatisegu ja kata pealt ülejäänud 4 võiga määritud filotaigna lehega. Kui sulle meeldivad väiksed pirukad, võid kahe-kolmekordsest filotaigna lehest hoopis kolmnurgad voltida ja spinatiga piruka kombel täita.

Pintselda spanakopita(d) pealt sulavõiga ja küpseta 200 kraadi juures vähemalt 10 minutit või kuni pirukas on pealt kuldpruun ja krõbe.

Lase enne serveerimist pool tundi taheneda – konsistents saab parem. Lõika terava noaga soovitud tükid. Ideaalne hommikusöök või kerge eine või eelroog. Naudi koos hea tujuga ning vahvate kaaslastega!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin