Pille Enden 17. detsember 2021 09:52
Mahe ja pehmeks küpsenud küülikuliha on roog, mis sobib pühadelauale ja peaks meelt mööda olema kogu perele. Liha pehmeneb astelpajumahlas ja ka leem saab sellest kasulikust nektarist maitset.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min
25 minutit + 8 tundi marinaadis + 2 tundi ahjus

Koostisosad
1 tk Küülik ( 1,3-1,5 kg )
3 dl Astelpajumahl
3 tk Keskmine porgand
1 tk Suur pastinaak
1 tk Kesmine juurseller
1 tk Suur sibul
4 tk Küüslauguküüs
2 spl Või
4 tk Rosmariinioks
4 tk Tüümianioks
6 dl Vesi või kanapuljong
Sool
Must pipar
2 tl Pruun suhkur
2 dl Toidukoor või vahukoor

Valmistamine

1. Lõika küülikul koivad ära ja tükelda rümp 3 tükiks. Soovi korral lõika ära kõhuääred, mille võid maitse andmiseks samuti hautisse panna. Hõõru lihatükid soola ja pipraga sisse ning pane kaussi või karpi. Kalla peale astelpajumahl ja lase 8 tundi või üleöö maitsestuda.

2. Koori juurviljad ja lõika kuubikuteks. Koori ja haki sibul ning küüslauk.

3. Võta küülikutükid marinaadist ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks. Hoia marinaad esialgu alles. Pruunista küülikutükid paja põhjas võis ja tõsta välja. Pruunista potis hakitud sibul, küüslauk ja juurviljad. Pane küülikutükid patta tagasi. Lisa 1 dl marinaadiks olnud astelpajumahla, ürdid, vesi või puljong ja maitseained. Kuumuta keemiseni.

4. Pane 160-kraadisesse ahju ja küpseta ilma kaaneta 2 tundi või kuni liha on hästi pehme. Võta ahjust, kalla hulka koor ja timmi veel maitset maitseainetega kui vaja.

5. Serveeri riisi või kartulitega.