Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Eva Pärtel, Katrin Press
Toiduuudised
2. jaanuar 2024, 16:10

HEAS MÕTTES RASVAST! 10 maitsvat ja tummisemat, ent siiski tervislikku sööki, millega külma kontidest peletada (1)

Praeguse pakasega vajab keha rasvast, et soojas end hoida. Ent pea nüüd hoogu, see ei tähenda pekist, suhkrust ega ületöödeldud rooga. Otsisime sulle Toidutare varamust tervislikud toidud, mis soojad, tõhusad ja täis häid rasvu, mis aitavad kehal võidelda külma, haiguste ja halva tuju vastu - kui taoline talvevõlumaa peaks kellegis üldse selliseid tundmusi tekitama.

Klikka retseptil: Paks raguu sealiha ja köögiviljadega 

Paks raguu sealiha ja köögiviljadega 

Foto: Jaan Heinmaa

Tiheda konsistentsiga raguud, kus kõik koostisosad on üsna ühesuuruste paladena, on hea teha nädalavahetusel, sest roog vajab pikemat haudumist. Kuid seda paremini ju maitsed ühtlustuvad. Purustatud tomatid vali sellised, mis on maitsestatud tšilli või ürtidega.

Klikka retseptil: Juurselleriga üleküpsetatud sealiha 

Juurselleriga üleküpsetatud sealiha 

Foto: Katrin Press

Juurselleri pisut hapukas ja pikantne mekk sobib hästi sealihaga. Ohtra värske peterselli ja juustuga segatult saab sellest juurikast väga hea katte ahjulihale. Segu hoiab liha mahlase ja juurde piisab pakkuda vaid värsket salatit. Aja kokkuhoiu mõttes keeda juurseller valmis päev varem.

Klikka retseptil: Mõnusalt terav sealihavokk 

Mõnusalt terav sealihavokk 

Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas vokiroog, kuhu tasuks kindlasti lisada ka värsket tšillit, soovitatavalt linnusilmatšillit.

Klikka retseptil: Sealihahautis õuna ja ingveriga 

Sealihahautis õuna ja ingveriga 

Foto: Jaan Heinmaa

Hea hautise saad, kui asendad õunamahla apelsinimahlaga ega lisa siis enam ingverit.

Klikka retseptil: Chilli con carne pardilihaga  

Chilli con carne pardilihaga  

Foto: Jaan Heinmaa

Chilli con carne, populaarne vürtsine pajaroog, pikalt tutvustamist ei vaja. Aga pardiliha annab sellele omamoodi nüansi. Rooga võib serveerida riisiga, tortillade täidisena või lihtsalt värske salatiga. Roa maitse üles soojendades vaid paraneb, nii et võib kohe topeltportsu valmistada.

Klikka retseptil: Ahjuborš pardilihaga 

Ahjuborš pardilihaga 

Foto: Jaan Heinmaa

Isetehtud borš on alati sellele kulutatud aega väärt!  Kui supipott paariks tunniks ahju panna ja siis välja võtta, pole ka valmistamisega eriti muret. Kusjuures seda võib kohe hästi suure pajatäie valmis teha, sest borš maitseb ka ülessoojendatuna hästi!

Klikka retseptil: Küpsetatud avokaado munaga 

Küpsetatud avokaado munaga 

Foto: Eva Pärtel

Külma aja superhommikusöök!

Klikka retseptil: Ühepotipasta suitsulõhega  

Ühepotipasta suitsulõhega  

Foto: Jaan Heinmaa

See on tõepoolest üks lihtne pastaroog, kus kõik koostisained pannakse korraga potti, paras kogus vett peale ja vähem kui poole tunniga on toit valmis, seejuures väga mugavalt ühes potis. Pastast vabaneb keemise ajal tärklist, mis koos teiste koostisainetega loob pehme ja maitsva kastme. 

Klikka retseptil: Ingveriforell 

Ingveriforell 

Foto: Jaan Heinmaa

Paljakute pere firmaroog. Uustulnukatel tekib algul hirm, et kas säärase ingverikogusega saab ikka söödava roa...? Saab!

Klikka retseptil: Tomati-kikerhernesupp 

Tomati-kikerhernesupp 

Foto: Jaan Heinmaa

Suurepärane soojendav sügistalvine supp, mis tänu vürtsköömnele mõnusa maitsenüansiga. Supp maitseb hea nii suitsuvorstilisandiga kui ka ilma.