Foto: Kai Kodasma
Kai Kodasma 21. detsember 2021 15:54

Igas peres on välja kujunenud oma jõulutraditsioonid, kuidas kaunistatakse kodu, mis roogi valmistatakse ja mida üheskoos ette võetakse. Kõige selle koosmõjul tekib jõulutunne, millest jäävad edaspidiseks soojad mälestused. 

Saksamaal on kombeks valmistada pfeffernüsse’sid ehk piparpräänikuid, mida on tore piparkookide kõrval lauale panna. Kellele erisugused jõuluvürtsid meeldivad, neil tasub oma maitsemeeli üllatada! Mis eriti hea, need väiksed vürtsipallikesed muutuvad seistes veelgi paremaks. 

Kes teab, vahest saab piparpräänikutest ka mõne kodu uus jõulutraditsioon.

Pfeffernüsse

47 präänikut

  • 70 g tumedat siirupit

  • 70 g mett

  • 75 g suhkrut

  • 1 tl kaneeli

  • 0,5 tl kardemoni

  • 0,5 tl jahvatatud ingverit

  • 0,5 tl valget pipart

  • 0,5 tl 5 vürtsisegu

  • 0,25 tl jahvatatud nelki

  • 0,25 tl jahvatatud muskaati

  • 0,25 tl soola

  • 2 sl täispiima

  • 1 tl soodat

  • 1 suur muna

  • 350 g jahu

Glasuur:

  • 115 g tuhksuhkrut

  • 2 sl sidrunimahla

  • 2 sl vett

Soojendage keskmise kuumusega pannil siirup, mesi ja suhkur ning kuumutage, kuni suhkur on ära sulanud. Kohe kuumalt lisage kõik vürtsid ja sool, segage läbi ja valage suurde kaussi. Laske veidi jahtuda, lisage segades külm piim ja sooda. Hoogsalt segades lisage külm muna ja viimasena jahu. Töödelge segu kätega, kuni see muutub tainaks. Moodustage teelusikatäiest tainakogusest pallikesed ja küpsetage neid 190 kraadi juures 8—10 minutit. Segage kokku glasuur tuhksuhkrust, sidrunimahlast ja 2 sl veest ning pintseldage pallikestele kohe, kui need ahjust tulevad. Laske neil pannil lõpuni jahtuda ja kuivada.