Punane hapukapsas. Arhiivipilt

Foto: Panthermedia/Scanpix
Hoidised
5. detsember 2021, 07:41

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tulipunased krõmpsuvad hapukapsad, kauaelatud kauni elu tagatis (1)

Üks kaua ja kaunilt elamise saladus asub meie kõhus. Täpsemini soolestiku sulgpehmes hatustikus elutsevais miljonites imetillukestes tegelastes. See, kui hästi me oma mikrobioomi toidame ja kohtleme, paistab välja meie näost ning energiatasemest.

Täna jagan üht lihtsat kodust viisi jõululauale ise kasulikest baktseritest tulvil hapendatud kapsad teha. Hapendatud ja fermeteeritud toidud on üks lihtsamaid viise oma mikrobioomi elurikkust toetada ja suurendada. Ning ise värskem ja tervem olla. Kuna hapnemine võtab aega umbes 3 nädalat, on just nüüd õige aeg üks paras laar hakkama panna.

Siin on juhised:

Vaja läheb:

  • 1 pea keskmine punast kapsast

  • 1 keskmine pea valget kapsast

  • 3 suuremat porgandit

  • 1 suurem toores punapeet (koos vartega, kui võimalik)

  • Meresoola, köömneid, apteegitilli seemneid, musti köömneid (Nigella), musta pipart vms… mis meeldib!

Tee nii:

Pese köögiviljad jaheda veega ning koori kapsastelt välimised lehed ning pane kõrvale - neid läheb hiljem vaja. Koori porgandid ning lõika ära otsad ja ka kapsa põhimik - ka need jäta alles.

Riivi jämedalt või haki köögiviljad suupäraselt peeneks. Kaalu saadud segu ära ning pane suurde kaussi. Nüüd lisa sinna nii palju meresoolahelbeid, kui on 2% riivitud köögiviljade kaalust. Masseeri sool kätega hellalt riivmassi sisse, kuni kogus muutub oluliselt väiksemaks ning mahl hakkab eralduma.

Lisa köömned, apteegitilli seemned, Nigella seemned, jahvatatud musta pipart.

Suru segu väikeste peotäite kaupa puhtasse suurde purki. Pressi hästi kokku, kogu õhk välja! Täida purk kuni segu on ülaosast paari cm kaugusel. Nüüd voldi varem kõrvale pandud välimistest kapsalehtedest „kaas“ ja topi ta purki, kattes kinni riivitud köögivilja segu. Kõige otsa võid panna porgandi ja kapsa otsad, justnagu „korgiks“ - kui purgile kaane peale paned, siis aitavad need otsad suruda riivköögivilju veelgi rohkem kokku.

Kirjuta kindlasti kuupäev purgile, pane ta kausjale alusele (võib hakata vedelikku üle ajama hapnemisel) ja jäta 3-5 nädalaks otsese päikesevalguse eest kaitstult seisma. Hoia seda ühtlasel jahedamal toatemperatuuril (mitte liiga jahedas, muidu kulub käärimisele kauem aega; mitte liiga soojas, muidu võib see liiga kiiresti käärida või sootuks  hallitama minna!). Purgi sisu võib mullitada ja susiseda ning vedelik ka välja pressida - see on normaalne käärimine! Pärast purgi avamist 3-5 nädala pärast hoia seda külmkapis, kus ta säilib mitu head kuud. Serveeri jõuluprae kõrvale toorelt või üleküpsetatult. Võrratult maitsev nii sulle kui kõhubakteritele!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin