Puuviljakook beseega

Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
10. detsember 2021, 11:31

NÄDALA KOOK | Puuviljakook beseega

Kui talvisel ajal tahaks midagi lahedat ja värsket, siis võib koogi peale panna ohtralt hooajalisi lõunamaiseid puuvilju. Suvel saab loomulikult sama koogi valmistada värskete marjadega. Koogil on pehme põhi, selle peal krõbe ja pähkline besee ja siis vahukoore-hapukoorekreem. Koogi põhja võib valmis küpsetada ka päev varem. 

Koostisosad
150 g Või + vormi määrimiseks
1.5 dl Suhkur
3 tk Munakollane
1.5 dl Piim
3 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
BESEE
3 tk Munavalge
2 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
75 g Hakitud pähklid, nt sarapuupähklid
KREEM
4 dl Rõõsk koor 35%
2 dl Hapukoor
1 spl Suhkur
1 spl Vanillsuhkur
PEALE
2 tk Kiivi
1 tk Hurmaa
200 g Erivärvilised viinamarjad
3 tk Mandariin

Valmistamine

12 tk

1. Vahusta või suhkruga ja mikserda hulka munakollased.  Sega jahu küpsetuspulbriga ning hõõru koos piimaga või-munavahu hulka.

2. Kata 26-28 cm koogivorm küpsetuspaberiga ja määri võiga. Tõsta tainas vormi ja silu ühtlaseks. Taina kõrgus peaks olema 1,5-2 cm, mitte rohkem.

3. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval vahustamist jätkates suhkur. Vahusta piisavalt kaua, kuni vaht on läikiv ja elastne ning suhkur sulanud.

4. Sega õrnalt hulka pähklid. Määri besee ühtlase kihina tainale. Küpseta pöördõhuga180-kraadises ahjus alumisel siinil 30-35 minutit või kuni sissetorgatud tikk on välja võttes puhas ja besee helepruun ning krõbe.

5. Lase jahtuda, võta vormist ja eemalda küpsetuspaber. Tõsta põhi serveerimisalusele.

6. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks, mikserda hulka hapukoor ja vanillisuhkur. Vahetult enne serveerimist määri kreem koogile ja pane peale tükeldatud puuviljad.