Küpsetised
26. november 2021, 09:23

NÄDALA KOOK | Mandlipirukas kaerahelbe-pähklikattega

Mureda põhja ja krõbeda kattega pirukas sisaldab pehmet täidist, mis peaks võluma kõiki martsipanisõpru. Täidise võib valmistada nii mandli- kui martsipanimassist. Viimasel juhul võiks suhkru kogust vähendada, sest see on magusam. Mandlimass on pehmem ja seda on hõlpsam ühtlaseks töödelda. 

Koostisosad
PÕHI
4 dl Nisujahu
150 g Või
1 tk Muna
1 spl Kül vesi
TÄIDIS
300 g Mandli- või martsipanimass
3 tk Muna
2 dl Suhkur
125 g Või
1 tl Vanillisuhkur
50 g Hakitud sarapuupähklid
1 dl Kaerahelbed

Valmistamine

10tk

1. Riivi külm või jahu hulka ning näpi sõrmedega kiiresti puruks. Sega hulka muna ja nii palju vett, et tainas ilusasti koos püsiks. Vormi palliks.

Rulli tainapall 2 küpsetuspaberi vahel lahti, umbes 30 cm kettaks, ja eemalda pealmine küpsetuspaber. Tõsta koos küpsetuspaberiga 24 cm pirukavormi ja pane pooleks tunniks külmkappi.

2. Täidise jaoks hõõru 1 muna tükeldatud martsipanimassi hulka. Klopi korralikult läbi ja lisa ülejäänud 2 muna ja suhkur. Lisa pehme või ja vanillisuhkur ning hõõru ühtlaseks.  Seda kõike on mugavam ja lihtsam teha kombainis.

3. Tõsta mandlitäidis põhjale ja silu ühtlaseks.

Rösti kaerahelbed kuival pannil ja sega hakitud pähklitega. Puista koogile ja küpseta 175-kraadises ahjus 50-60 minutit või kuni täidis on tahe, kate krõbe ja põhi küps. Lase enne serveerimist täiesti jahtuda.