Nädala kook
19. november 2021, 08:51

NÄDALA KOOK | Mandlibeseekook keedukreemiga

Rikkalik ja õrn kook on pärit Norrast, kus see kannab nime suksesskake ( tõlkes edu kook) ja kus seda on tavaks pakkuda kõikvõimalike tähtsate sündumuste puhul. Koogipõhja võib küpsetada ka 26 cm lahtikäivas vormis ja katta siis kreemiga. Gluteenivaba koogi kaunis kollane värv tuleb munakollastest.

Koostisosad
KREEM
5 tk Munakollane
1 dl Rõõsk koor 35%
1 dl Suhkur
150 g Külm või
MANDLIBESEE
5 tk Munavalge
200 g Mandlid
3.5 dl Tuhksuhkur
PEALE
Riivitud tume šokolaad

Valmistamine

8tk

1. Valmista esmalt kreem. Pane munakollased paksu põhjaga kastrulisse ja klopi lahti. Lisa vahukoor ja suhkur. Pane kastrul pliidile madalamale kuumusel ja kuumuta vispliga kloppides kuni kreem pakseneb. See võtab aega 10-15 minutit. Hoia kuumus pigem madalamal ja ära lase keema tõusta.

2. Võta pliidilt ja lisa supilusikashaaval külm või, sega iga kord vispliga kuni või on sulanud ja segunenud. Tõsta kastrul külma vette. Mikserda mikseriga u 5 minutit kuni on kohev. Või tee seda käsitsi, siis võtab see aega10-15 minutit. Pane külma ja lase taheneda.

3. Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Jahvata mandlid kombainis, neid ei pea väga peeneks jahvatama. Sega tuhksuhkruga.

4. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult hulka mandlid.

5. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile ja moodusta sellest korrapärane ristkülik (umbes 25 x 35 cm). Küpseta 20-25 minutit kuni põhi on kuldpruun.

6. Võta ahjust kummuta restile ja eemalda küpsetuspaber. Restil jahtumine on oluline, et põhi ei jääks nätske. Lõika soojalt kaheks võrdseks tükiks. Lase jahtuda,

7. Pane üks põhi serveerimisalusele, määri peale pool kreemist. Pane peale teine põhi ja määri peale ülejäänud kreem. Riivi peale šokolaadi.

NB! Võid teha ka nii, et enne kui asetad peale teise beseekihi, lõikad selle paraja suurusega tükkideks, asetad need kreemile ja siis määrid peale ülejäänud kreemi. Siis on hiljem kergem kooki lõigata ja ei suru kreemi kihtide vahelt välja.

NB! Kui küpsetad põhja vormis, siis peaks küpsetusaeg olema pikem 30-40 minutit.