Sisuturundus

Armastatud makra ehk surimipulk – millest see tehtud on?  

VIČI, 19. november 2021 11:04

Mis on see valge sisu ja oranži pealispinnaga ülimaitsev kalatoode, mis on alati sinu toidulauale kuulunud? Emad ja vanaemad on seda nimetanud makraks või krabipulgaks. Tegelikkuses on õige nimi aga surimipulk. Surimi on naturaalselt kasvanud kala hakitud ja töödeldud filee, mis on vormitud ühtlaseks valgeks pastaks.

Surimi põlvneb tõusva päikese maalt Jaapanist, kus seda maitsvat toodet esmakordselt valmistama hakati. Tooraine pärines nii toona kui ka praegu eranditult avaveekogus looduslikult kasvanud kalast. Jaapanis hakati surimit niiviisi valmistama:

-       Kõigepealt kala fileeriti.

-       Seejärel filee tükeldati ja loputati põhjalikult veega.

-       Vesi ja kasutud ained eemaldati.

-       Järelejäänud tahke valge mass sisaldab kala kõige väärtuslikumat osa, mida jaapanlased nimetavad surimiks.

Tänapäeval valmistatakse surimit üldpildis samal viisil, ainult et suurema osa tööst teevad ära masinad.

Kuna surimi on kontsentreeritud kalavalk, siis surimitooteid valmistatakse vee tagasi lisamisega. Teisi koostisaineid (munavalged, õli ja sool) pannakse juurde vaid soovitud kuju ja maitse andmiseks.

Eestlaste toidulauale jõuavad surimist tehtud tooted (tuntuimad on klassikalised surimipulgad ja lumekrabi) üsna sageli, kuid neid seostatakse millegipärast snäkiga ja peetakse pigem ebatervislikuks toiduks. See on valearvamus. Puhas surimi võrdub kalaga ning on tegelikult väga väärtuslik tooraine – see sisaldab hulgaliselt kasulikke ja kalalihale omaseid tervislikke aineid, sealjuures vähe rasva.

Surimipulkasid saab surimisisalduse järgi liigitada kolmeks:

1. Premium surimipulgad ehk lumekrabi, mis sisaldab kõige rohkem surimit.

2. Klassikalised surimipulgad, mis on tarbijate hulgas kõige populaarsem surimitoode.

3. Madalama surimisisaldusega surimipulgad Smart Choice, mis on veidi soodsamas hinnaklassis, kuid maitsevad siiski imehästi.

Näiteks 100 grammi VIČI Classic surimipulki sisaldab 100 kalorit ja 100 grammi VIČI lumekrabi sisaldab 80 kalorit. Võrdluseks võib tuua, et sama suures friikartulite koguses on 311 ja hamburgeris 294 kalorit. Niisiis, kui valid head-paremat piknikukorvi, lõunasnäkiks või peolauale, siis eelista surimipulki – kvaliteetne ja maitsev amps, ka kaalujälgijatele!

Surimipulkadest saab ideaalselt teha nii toekama õhtusöögi kui ka midagi lihtsalt ampsamiseks. Altpoolt leiad ühe meie lemmikretsepti. Milliseid põnevaid toite surimitoodetest veel teha saab, vaata SIIT.

Röstitud saiad surimiga (valmistusaeg 20 minutit)

No kes siis ei armastaks ühte korralikku võileiba?! Pealt krõbe ja seest mõnusalt mahlane, lausa keele viib alla. 

Koostisosad:

4 viilu paksu saia
Võid
1 pakk VIČI surimipulki (Classic või lumekrabi)
50 g toorjuustu
1 küüslauguküüs, purustatud
1 supilusikatäis majoneesi
1 spl hakitud murulauku
Soola ja pipart

Valmistusviis:

1. Määri iga saiaviilu üks pool võiga.

2. Sega kausis hakitud surimi, toorjuust, küüslauk, majonees, murulauk ning maitsesta soola ja pipraga.

3. Aseta saiaviilud kuumale pannile, õliga pool vastu panni. pane peale täidis ja kata teise viiluga (võiga pool jäta peale).

4. Prae mõned minutid, et saiad saaks mõlemalt poolt kuldseks ja täidis soojaks.

5. Serveeri!

VIČI valikus on kõige populaarsemateks surimitoodeteks klassikalised surimipulgad ja lumekrabi. Tutvu valikuga SIIN!