Toiduuudised

MIKS TÄNA VERIVORSTE SÜÜA? Eestlastel on kombeks just nii tähistada esimest lund. Vaata retsepte, kuidas neid serveerida! (1)

Toidutare, 22. november 2021 17:12

Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Artur Sadovski, Siim Vahur, Laura Strandberg, Britt Paju, Roger Stowell

Mis te arvate, millal eestlased ostavad kõige rohkem verivorste, esitati küsimus ühe lihatööstuse pidulikul jõulutooteid tutvustaval lõunal. Õige vastus polnud jõulunädal ega esimene advent, vaid – jah, te arvasite ära – siis, kui maha sajab esimene lumi!

Täna hommikul oli taas üle Eesti maa valge ja lund lubatakse ka ööseks ja homme hommikuks. Niisiis, toetudes Nõo lihatööstuse jõululõunal avaldatule teame me, et sa sead sammud poodi ja poetad ostukorvi arvatavasti selle hooaja esimese verivorsti.

Muidugi võib olla, et oled juba ammu esimese vorstiampsu saanud taldrikule seada. On ju esimene lumi teatud kohtades juba päevi tagasi maha tulnud – Otepääl olid esimesed lumekuhilad metsavahel laupäeva varahommikul täiesti olemas.

Kui aga sulle tundub, et tavaline vorstike poole piisavalt huvitav ja sa tahaks midagi enamat, siis Toidutarel on just vajalikud retseptiideed selleks!

Klikka retseptil: Hapukapsa-verivorstipitsa

Hapukapsa-verivorstipitsa

Foto: Laura Strandberg

Keda ebatraditsioonilised pitsakomponendid ära ei hirmuta, saavad mõnusalt jõuluhõngulise pitsa, mis maitseb imehästi!

Klikka retseptil: Kartuli-kaalika-verivorstivorm 

Kartuli-kaalika-verivorstivorm 

Foto: Jaan Heinmaa

Verivorstid on peidetud vormi kaalika- ja kartulikihtide vahele. Vormi võib valmistada ka ainult kartuli ja kaalikaga ning vorstid panna 15–20 minutit enne roa valmimist lihtsalt peale küpsema.

Klikka retseptil: Verivorstisalat 

Verivorstisalat 

Foto: Toidutare

Võid salatit ka kihiliselt serveerida – pane kaussi kõige alla kartulid, seejärel tomatid, sibulad, peedilehed ja verivorstid. Peale kalla salatikaste ning serveeri Kreeka pähklite ning granaatõunaseemnetega.

Klikka retseptil: Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga 

Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga 

Foto: Britt Paju

Lihtne suupiste, kus kammkarbid võiba sendada mõne teise meelepärase proteiiniallikaga, näiteks kanaga või singiga.

Klikka retseptil: Verivorsti-peekoni suupisted 

Verivorsti-peekoni suupisted 

Foto: Jaan Heinmaa

Verivorsti võib ampsata ka suupistena. Moosi asemel võib suupistesse panna hoopis muud, näiteks kangi suitsujuustu või hapukapsast.

Klikka retseptil: Verivorstitäidisega lavašš 

Verivorstitäidisega lavašš

Foto: Jaan Heinmaa

Põnev kooslus juustusest verivorstist krõbedas lavašis erineb tunduvalt tavapärasest verivorstiroast.

Klikka retseptil: Verivorst liha embuses 

Verivorst liha embuses 

Foto: Roger Stowell

Mässi liharull peekoniviilude sisse, aseta õliga määritud ahjupannile ja küpseta 30 minutit. Serveeri vahelduseks pohlamoosile mõne hapukama rabarberihoidisega.

Klikka retseptil: Grillitud verivorstid riisinuudlitega 

Grillitud verivorstid riisinuudlitega 

Foto: Toidutare

Kes ütles, et verivorste peab ainult pohlamoosiga sööma?

Klikka retseptil: Verikäkk musta rõikaga 

Verikäkk musta rõikaga 

Foto: Siim Vahur

Verikäkid osutuvad teenimatult ununenud klassikaks. Maru pakub neid imelise kreemja baretiga.

Klikka retseptil: Verikäkisalat 

Verikäkisalat 

Foto: Artur Sadovski


Retsepti autori Kaie Mei pere armastab verivorste. „Viimastel aastatel on lisandunud vanaema moodi serveerimisele ka salatiimprovisatsioonid verikäkkidega. See salat on üks lemmikutest – üsna toitev, sobides jõululaupäeva lõunasöögiks“.