Kollaaž

Foto: 10x Kristi Rebane
Küpsetised
27. november 2021, 17:00

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2021. aasta novembrinumbris. 

SAMM-SAMMULT | Talvevürtsine porgandikook sidrunise jogurti-toorjuustukreemiga

Ahjus küpsev rosinatest-pähklitest pungil porgandikook täidab kodu talve hõnguga, peletades novembrirõskuse. Kook püsib tänu ohtrale porgandile ja ananassile päevi mahlane. Sidrunisärtsuga jogurti-toorjuustukreem muudab koduse koogi aga pidulaua vääriliseks.

Vaja läheb (kümnele maiustajale):

Biskviit:

  • 350 g porgandit (puhastatud kaal)

  • 200 g nõrutatud konservananassi (sobivad nii rattad kui ka tükid)

  • 3 suurt muna

  • 1,5 dl demerara suhkrut

  • 1 dl rapsiõli või muud mahedamaitselist õli

  • 1 tl vanillikaunapastat või -essentsi

  • 3,5 dl + 1 sl jahu

  • 2 tl jahvatatud kaneeli

  • ¼ tl riivitud muskaatpähklit

  • ⅔ tl purustatud kardemoni

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • ½  tl söögisoodat

  • ⅓ tl soola

  • 50 g rosinaid

  • 50 g Kreeka pähkleid + veidi kaunistamiseks

 

Toorjuustukreem:

  • 300 g maitsestamata toasooja toorjuustu

  • 200 g Kreeka jogurtit

  • 50 g toasooja võid

  • 1,5 dl sõelutud tuhksuhkrut

  • 1 sidruni riivitud koor

  • poole sidruni mahl

  

Küpseta biskviit

1. Riivi ühte kaussi porgandid.

Foto: Kristi Rebane

1. Riivi ühte kaussi porgandid. Teises kausis püreesta nõrutatud kompotiananass saumikseriga. Jäta mõlemad kausid ootele.

2. Vahusta munad.

Foto: Kristi Rebane

2. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks.

3. Lisa munavahule õli.

Foto: Kristi Rebane

3. Lisa munavahule õli, vanill, ananassipüree ja porgand ning sega läbi.

4. Vispelda kuivained koos vürtsidega korralikult läbi.

Foto: Kristi Rebane

4. Vispelda kuivained koos vürtsidega korralikult läbi, kalla siis muna-porgandisegule ja sega ühtlaseks tainaks.

5. Haki 50 g Kreeka pähkleid jämedalt. 

Foto: Kristi Rebane

5. Haki 50 g Kreeka pähkleid jämedalt. Loputa rosinaid jooksva vee all, seejärel patsuta need köögipaberiga kuivaks ja sega 1 sl jahuga.

6. Sega rosinad ja pähklid tainasse.

Foto: Kristi Rebane

6. Sega rosinad ja pähklid tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäivasse vormi ja küpseta 180kraadises ahjus pöördõhuga 50 minutit kuni 1 tund, kuni kook on kerkinud ja keskele torgatud tikk tuleb koogist puhtalt välja. Jahuta.

 

Valmista kreem ja pane kook kokku

1. Vispelda kõik kreemi koostisosad.

Foto: Kristi Rebane

1. Vispelda kõik kreemi koostisosad ühtlaseks siidjaks kreemiks.

2. Lõika jahtunud biskviit pooleks.

Foto: Kristi Rebane

2. Lõika jahtunud biskviit pooleks. Alumisele poolele tõsta veidi vähem kui pool kreemist ja kata see teise biskviidipoolega. Kõige peale määri ülejäänud kreem. Kaunista kook pähklitega ja tõsta kuni serveerimisenikülmkappi.

Kook valmib 1,5 tunniga!