Küpsetised

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2021. aasta novembrinumbris. 

SAMM-SAMMULT | Talvevürtsine porgandikook sidrunise jogurti-toorjuustukreemiga 

Kristi Rebane, 27. november 2021 17:00

Kollaaž

Foto: 10x Kristi Rebane

Ahjus küpsev rosinatest-pähklitest pungil porgandikook täidab kodu talve hõnguga, peletades novembrirõskuse. Kook püsib tänu ohtrale porgandile ja ananassile päevi mahlane. Sidrunisärtsuga jogurti-toorjuustukreem muudab koduse koogi aga pidulaua vääriliseks.

Vaja läheb (kümnele maiustajale):

Biskviit:

  • 350 g porgandit (puhastatud kaal)

  • 200 g nõrutatud konservananassi (sobivad nii rattad kui ka tükid)

  • 3 suurt muna

  • 1,5 dl demerara suhkrut

  • 1 dl rapsiõli või muud mahedamaitselist õli

  • 1 tl vanillikaunapastat või -essentsi

  • 3,5 dl + 1 sl jahu

  • 2 tl jahvatatud kaneeli

  • ¼ tl riivitud muskaatpähklit

  • ⅔ tl purustatud kardemoni

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • ½  tl söögisoodat

  • ⅓ tl soola

  • 50 g rosinaid

  • 50 g Kreeka pähkleid + veidi kaunistamiseks

 

Toorjuustukreem:

  • 300 g maitsestamata toasooja toorjuustu

  • 200 g Kreeka jogurtit

  • 50 g toasooja võid

  • 1,5 dl sõelutud tuhksuhkrut

  • 1 sidruni riivitud koor

  • poole sidruni mahl

  

Küpseta biskviit

1. Riivi ühte kaussi porgandid.

Foto: Kristi Rebane

1. Riivi ühte kaussi porgandid. Teises kausis püreesta nõrutatud kompotiananass saumikseriga. Jäta mõlemad kausid ootele.

2. Vahusta munad.

Foto: Kristi Rebane

2. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks.

3. Lisa munavahule õli.

Foto: Kristi Rebane

3. Lisa munavahule õli, vanill, ananassipüree ja porgand ning sega läbi.

4. Vispelda kuivained koos vürtsidega korralikult läbi.

Foto: Kristi Rebane

4. Vispelda kuivained koos vürtsidega korralikult läbi, kalla siis muna-porgandisegule ja sega ühtlaseks tainaks.

5. Haki 50 g Kreeka pähkleid jämedalt. 

Foto: Kristi Rebane

5. Haki 50 g Kreeka pähkleid jämedalt. Loputa rosinaid jooksva vee all, seejärel patsuta need köögipaberiga kuivaks ja sega 1 sl jahuga.

6. Sega rosinad ja pähklid tainasse.

Foto: Kristi Rebane

6. Sega rosinad ja pähklid tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäivasse vormi ja küpseta 180kraadises ahjus pöördõhuga 50 minutit kuni 1 tund, kuni kook on kerkinud ja keskele torgatud tikk tuleb koogist puhtalt välja. Jahuta.

 

Valmista kreem ja pane kook kokku

1. Vispelda kõik kreemi koostisosad.

Foto: Kristi Rebane

1. Vispelda kõik kreemi koostisosad ühtlaseks siidjaks kreemiks.