Foto: Kai Kodasma
Küpsetised
20. november 2021, 17:21

NII HÕRK! Küpsetatud juustukook, mis viib keele alla!

Küpsetatud juustukooki sain esimest korda elus maitsta kunagi ammu teismelisena. Sel ajal pakkus üks väike kohvik justkui pealt kõrbenud, seest paksu ja hästi kreemist, mitte harjumuspärast Manhattani juustukooki. 

Seda toredust pakuti koos ideaalselt sobiva vaarikamoosiga. Mäletan hästi, kui lummatud ma olin nii koogist kui ka teadmisest, et kuskilt mujalt seda saada pole võimalik. 

Seda väikest kohvikut pole enam ammu ja sellist või isegi sarnast juustukooki pole ma enam isegi näinud. Seega otsustasin selle ise valmis teha. Mõeldud-tehtud, siin see minu kookide repertuaari hitt ja vaieldamatu lemmik ongi.

Baski juustukook marjamoosiga

8 portsjonit


14 küpsist

90 g sulatatud võid

kolmandik tl soola

460 g vanillitoorjuustu

100 g suhkrut

3 suurt muna

2 tl vanilliekstrakti

2 sl nisujahu

0,5 tl soola

250 ml vahukoort

Serveerimiseks:

soovi korral toormoosi


Eelsoojendage ahi pöördõhurežiimil 200 kraadini. Pange 18 cm läbimõõduga lahtikäiva põhjaga koogivormi kaks kihti küpsetuspaberit, mille ääred jäävad kõrgele üle vormi serva. Purustage küpsised, segage hulka sulatatud või ja sool. Pange küpsisepuru vormi põhja ja pressige joogiklaasi põhjaga ühtlaseks. 

Pange suurde kaussi toorjuust ja segage suhkruga läbi. Lisage ühekaupa munad, vanilliekstrakt, nisujahu ja sool. Kui kõik on ühtlaseks segatud, niristage aeglaselt ja samal ajal segades juurde vahukoor. Jälgige, et kausi äärde ega põhja ei jääks mõnd toorjuustutükki. Valage segu küpsisepõhjale. Tõstke vorm ahju keskmisele restile 45–50 minutiks küpsema. 

Kook on valmis, kui on pealt pruun ja keskelt võbelev. Laske jahtuda vähemalt neli tundi kuni üle öö. Kui kook on täiesti jahtunud, tõstke vormist välja. Serveerige niisama või meelepärase toormoosiga.


Nupuke: 

Ideaalse tulemuse nimel

20 minutit enne valmistamist võtke kõik koostisosad külmast välja ja laske neil toasoojas olla.