Mesised ahjujuurikad jõhvikatega

Foto: Kristi Rebane
Taimetoidu retseptid
20. november 2021, 15:18

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2021. aasta novembrinumbris. 

PIDULIKKU HÕNGU LAUALE | Mesised ahjujuurikad jõhvikatega

Mida rohkem temperatuur akna taga langeb, seda tihemini kutsub õhtusööki ahjus valmistama. Mahedad mee ja sinepiga röstitud juurikad sobivad pea iga talvise prae lisandiks, kuid teevad ka eraldi roana kõhule pai. Jõhvikad lisavad roale särtsu ja värvi.

Vaja läheb (6−8-le kõrvalroaks või neljale pearoaks):

  • 5 väiksemat peeti

  • 4 keskmist kartulit

  • 2 keskmist pastinaaki

  • 1 piklik ja sale bataat

  • peotäis jõhvikaid

 

Sinepi-meekaste:

  • 3 sl oliiviõli

  • 1 sl mett

  • 0,5 sl teralist sinepit

  • 2 sl sidrunimahla

  • soola-pipart

 

Valmista juurikapärga nii:

1. Koori peet, kartul ja pastinaak. Bataati ära koori, sest selle koor küpseb ahjus mõnusalt krõbedaks ja aitab viljal ka vormi hoida.

2. Viiluta juurikad õhukeselt ja tõsta ahjuvormi.

3. Kastme tegemiseks vispelda oliiviõli mee, sinepi ja sidrunimahlaga ühtlaselt kreemjaks ning maitsesta soola-pipraga.

4. Pintselda juurikaid marinaadiga, nii et seda jõuaks ka viilude vahele. Puista juurikatele peale ka ⅔ jõhvikatest.

5. Küpseta juurikaid 200kraadises ahjus 40 minutit, kuni viljad on pehmed ja pealt krõbedad. Enne serveerimist puista vormi ülejäänud jõhvikad. Naudi juurikaid praelisandi või iseseisva kerge roana.

Roog valmib 1 tunniga!