Pille Enden 29. oktoober 2021 09:18
Põhjata kohupiimakook tuleb suussulav ja maitseb imehea koos soojade õunte ja karamellkastmega. Eriliselt õhuliseks teeb maiuse kui peale panna vahukoort. Tegelikult maitseb kook hea ka külmalt.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + 45-50 minutit ahjus

Koostisosad
KOHUPIIMAKOOK
500 g Kohupiim
1.5 dl Suhkur
0.5 dl Nisujahu
1 dl Jahvatatud mandlid
2 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Vanillsuhkur
4 tk Muna
Või vormi määrimiseks
KARAMELLKASTE
4 dl Õunasiider
2 dl Pruun suhkur
4 spl Või
2 dl Rõõsk koor 35%
ÕUNAD
6 tk Keskmine õun
2 spl Või
1 tl Jahvatatud kaneel
0.25 tl Sool
SERVEERIMISEKS
1.5 dl Vahukoor
1 spl Suhkur

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega kohupiima hulka suhkur, jahu, jahvatatud mandlid, vahukoor, vanillisuhkur ja munad. Tõsta võiga määritud ahjuvormi.Küpseta 45-50 minutit kuni on pealt pruunistunud ja kohevaks kerkinud.

2. Vahepeal valmista karamellkaste ja õunad. Pane siider kastrulisse ja keeda kuni sellest on jäänud umbes 1 dl, selleks kulub 15-20 minutit. Alanda kuumust, lisa suhkur, või ja vahukoor. Keeda mõõdukal kuumusel aeg-ajalt segades kuni kaste on paksenenud ja pruunistunud.

3. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika sektoriteks. Sulata või pannil, pane pannile õunad, puista peale kaneeli ja soola. Kuumuta 8-10 minutit kuni õunad pehmenevad kuid ei lagune.

4. Võta vorm ahjus, lase veidi jahtuda. Serveeri vahustatud koore ja õuntega ning nirista peale karamellkastet.