Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Metsaseenepirukas – toekas, toitev ja soojendav (2)

Evelin Ilves, 24. oktoober 2021 06:15

Seal, kus veel metsa alles, on ka võimsat sidusust loov seeneniidistik maa all tasahilju kaunist kogukonda koos hoidmas. Viljakehad, mida võrgustik aeg-ajalt maa peale kasvatab ja mida nii metsloomad kui inimesed meelsasti söögiks tarvitavad, on omamoodi smart food*, sest suur hulk seeni on oma olemuselt adaptogeenid – see tähendab võimekust pakkuda peremeesorganismile või ka sööjale just sellist tasakaalustavat abijõudu, mida antud keha vajab: kas midagi võimendada või hoopis vajadusel vaigistada. Kas pole tore tarka toitu tarvitada? Siinkohal jagan teiega üht metsaseentest valmistatud talustiilis toiduretsepti, mis ka linnas hea tunde toob ja meeled mõnusaks teeb.

(6–12-le)

Vaja läheb:

Põhi:

  • 2,5 dl keedetud kartuleid, riivitud

  • 125 g võid – toasooja (võid pool kogusest ka õliga asendada)

  • 2,5 dl jahu (vali, mis meeldib: kaera-, spelta-, tatra- või nisujahu)

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 0,5 tl meresoola

  • valget pipart

Täidis:

  • 2,5–3 klaasi hakitud metsaseeni (sobivad nii soolatud kui sügavkülmutatud seened: kukeseened, puravikud, riisikaid, pilvikuid, võiseened, šampinjonid jne)

  • 2 suurt sibulat, hakitud

  • 4 küüslaguküünt, hakitud

  • 1 väiksem suvikõrvits, riivitud

  • 50 rõõska koort (10% või 15% või 35% – mida rasvasem, seda siidisem tulemus)

  • 3 muna

  • 300 g toorjuustu või ricotta't või mõlema segu

  • meeldivat õli sibula-küüslaugu praadimiseks (rapsiõli või ka ghee)

  • kuivatatud ürte (tilli, peterselli, koriandrit, murulauku, pune, nõgest vms)

  • saialille või rukkilille kuivatatud õite kroonlehti (kui leidub kodus)

  • meresoola

  • näpuga tšillit (kui meeldib) või värsket musta pipart

  • riivitud muskaatpähklit

  • riivitud parmesani vm kõva vanemat juustu pealeraputamiseks.

Põhjaks sega toasoe või ülejäänud komponentidega pehmeks taignaks. Patsuta 20 cm koogivormi põhja ja näpi ka servad paari cm jagu üles. Tee servadesse ja põhjale kahvliga augud sisse – siis tõmbub taigen küpsedes vähem kokku.

Täidiseks kuumuta sibul-küüslauk madalal kuumusel klaasjaks, lisa hakitud seened. Kui vedelik on aurustunud, lisa jämedalt riivitud suvekõrvits. Kuumuta, kuni vedelik taas kaob.

Suures kausis klopi lahti munad, lisa koor ja toorjuust, vispelda ühtlaseks, maitsesta soola, pipra, ürtidega. Sega seene-sibula-suvikõrvitsatega, pane võimalusel sekka ka lille kroonlehti – need jäävad ka valmispirukas ilusad kollased või sinised.

Küpseta eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures umbes 30 minutit. Kõige lõpus riivi peale õhuke kiht parmesani ja küpseta veel 3–4 min. Kaunista saia- ja rukkililledega. Naudi kuuma tee või hoopis mõnusa hapupiimaga.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

Samal teemal

21.10.2021
EVELIN ILVES | Kui 50 aastat tagasi tulid lauslollused Venemaa pealinnast, siis täna voolab otsustemuda Toompealt
17.10.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Soojendav sügisene köögiviljasupp
10.10.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kolme kapsa kirju-mirju coleslaw
03.10.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Vanakooli kohupiimataskud