Küpsetised
22. oktoober 2021, 10:00

KÕIGI PÜHAKUTE NÄDALA KOOK | Kõrvitsa-sidrunitartletid

Hapuka täidisega pirukas mahendab kõrvits sidruni maitse meeldivalt leebeks ja õrn besee täiendab õhulisusega. Väikeste pirukate asemel võib selle küpsetada ühes suures pirukavormis (27–28 cm), aga siis tuleks küpsetusaega suurendada. 

Koostisosad
PÕHI
250 g kohupiima
250 g võid
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
TÄIDIS
300 g kõrvitsa viljaliha
4 sidrunit
4 muna
4 munakollast
2 dl suhkrut
160 g võid
BESEE
4 munavalget
2 dl suhkrut

Valmistamine

12–14 tk

1. Tükelda kõrvits ja rösti 200kraadises ahjus 20–25 minutit, või kuni on hästi pehme. Lase jahtuda ja püreeri.

2. Mikserda või pehmeks ja hõõru toasooja kohupiimaga ühtlaseks. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas 12-sse 8–9 cm tartletivormi põhja ja äärtele (enne kata põhjad küpsetuspaberist ketastega, et pirukad hiljem hõlpsalt vormist välja tuleks). Pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

3. Kata vormid küpsetuspaberiga ja aseta peale raskus (keraamilised kuulid, kuivatatud herned, kruubid vm), küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda raskus ja küpseta veel 7–10 minutit.

4. Riivi sidrunitelt koor ja pressi välja mahl. Klopi lahti munad ja munakollased, pane koos sidrunikoore ja -mahlaga ning suhkruga pliidile. Kuumuta nõrgal kuumusel, kuni suhkur on sulanud.

Lisa pool võist ja kuumuta sulamiseni. Lisa ülejäänud või ja kõrvitsapüree. Kuumuta segades, kuni segu pakseneb. Võta pliidilt. Klopi, et pisut jahtuks, ja tõsta põhjadele.

5. Vahusta munavalged, kuni vahule tekivad pehmed tipud. Lisa lusikatäite haaval suhkur, samal ajal vahusta edasi, kuni saad tugeva, elastse ja läikiva vahu.

6. Tõsta besee lusikaga või pritsi pritskotist vormidele ja küpseta 10 minutit, kuni on besee on pealt helepruun.