Küpsetised
15. oktoober 2021, 09:58

NÄDALA KOOK | Kreemine õunapommikook – lemmik pikaks ajaks!

Alustame põhjast: seal ootab võine purutainas. Järgneb õrn ja kohev vanillimaitseline hapukoore-kohupiimatäidis. Ja siis, kõige peal, mahlased õunasektorid nagu väikesed pommid. See on minu lemmikõunakook pikaks ajaks!

Koostisosad
TAINAS
3.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
Sool
0.5 dl Suhkur
75 g Pehme või
1 tk Muna
TÄIDIS
3 dl Piim
1 pk Vanillikastmepulber (50g)
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
600 g Väiksemad, ühesuurused õunad
300 g Kohupiimakreem
400 g Hapukoor
1 dl Suhkur
2 spl Mesi
Kaneelisuhkur peale, soovi korral

Valmistamine

12 tk

1. Taina tegemiseks sega kokku jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Lisa pehme või ja muna ning sega ühtlaseks tainaks. Määri 24–26 cm lahtikäiv koogivorm võiga. Suru tainas vormi põhja ja u 2 cm kõrguselt servale, torka kahvliga augud sisse ja pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

2. Sega kokku piim ja vanillikastmepulber, tõsta kõrvale paisuma. Vala suuremasse kaussi u liitri jagu vett ja pigista sidrunimahl sisse. Kõika õunad neljaks sektoriks, koori ja puhasta seemnekojast. Tee iga sektori välisküljele tihedalt sisselõiked, kui ära lõika lõpuni läbi. Tõsta õunasektorid kohe sidrunivette, et nad õhu käes pruunikaks ei värvuks.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

4. Sega suures kausis kokku kohupiim, hapukoor ja suhkur. Klopi vanillikaste kergelt läbi ja sega lusikashaaval täidisesse. Vala täidis vormi tainale. Nõruta õunad ja patsuta köögipaberiga kuivemaks. Tõsta õunasektorid sisselõigetega pool üleval täidisesse.

5. Küpseta ahju alumises kolmandikus 75–80 minutit. Kui kook peaks pealt liiga pruunikaks värvuma, siis kata see küpsetuspaberi- või fooliumitükiga. Pärast ahjust välja võtmist lase koogil veidi jahtuda, siis nirista õuntele mett ja jäta kook vähemalt tunniks ajaks jahtuma, enne kui lahti lõikad. Kui soovid, puista serveerides peale ka veidi kaneelisuhkrut.