Veiseliha retseptid
10. oktoober 2021, 13:31

KÕLEDUSE VASTU | Täiuslik sibulapada veise- või lambalihaga

Mida teha, kui on sügis ja kõle ja kapis palju sibulaid? Eks ikka õige tummist, kaua ja madalal kuumusel haudunud pajarooga, kus on sibulaid vähemalt sama palju kui liha või isegi rohkem. Lihaks kasuta veist või lammast ning ära koonerda veini ja brändiga. Õigupoolest võiks nüüd ju sõbrad sööma kutsuda…

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 1–1,5 tundi hautamiseks

Koostisosad
750 g Šalott- või väiksemad tavalised mugulsibulad
700 g Pehme veiseliha (või lambaliha)
Õli praadimiseks
1 tk Suur tomat
0.5 dl Brändi
1.5 dl Punane vein
2 spl Punase veini äädikas
2 spl Tomatipüree
1 tk Loorberileht
7 tk Vürtspipra tera
0.5 tl Jahvatatud muskaatpähkel
Sool
Purustatud must pipar

Valmistamine

1. Koori sibulad. Kui kasutad šalottsibulaid, siis jäta väiksemad terveks ja lõika suuremad pooleks. Tavalised mugulisbulad lõika kaheks või neljaks.

2. Lõika liha suuremateks, 7–8 cm tükkideks. Kuumuta pannil õli ja pruunista lihatükid igast küljest üle. Tee seda kõrgel kuumusel ja kindlasti osade kaupa, et liha pruunistuks, mitte ei hauduks. Tõsta pruunistatud liha kaussi sooja, kata kaane või taldrikuga.

3. Kuumuta poti põhjas õli, pane sibulad potti ja prae segades keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Vala potti brändi, vein ja veiniäädikas, kata kaanega ja hauta paar minutit. Vahepeal haki tomat väikesteks tükkideks ja lisa siis koos tomatipüree, looberilehe, vürtspipraterade ja muskaatpähkliga sibulatele. Tõsta potti ka lihatükid koos praadimisvedelikuga, kata pott kaanega ja lase roal madalal kuumusel haududa umbes 1–1,5 tundi või kuni liha on täiesti küps. Natuke enne valmimist maitsesta roog soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.

4. Paku kõrvale kuumi keedetud kartuleid.