Nädala kook

NÄDALA KOOK | Väga mahlane kohupiima-jõhvikakook 

Tiina Lebane, 8. oktoober 2021 11:45
Selle koogi puhul ei saa küll keegi öelda, et siin täidist vähe oleks. Pigem vastupidi ja sellest ka üpris pikk küpsemisaeg. Sügisesed hapukad marjad on siin parimad, kasuta jõhvikaid, pohli, arooniaid või kasvõi kõiki korraga. Lõika jahtunud kook tükkideks ja hoia külmkapis kaanega karbis ning võid ennast vähemalt nädal aega mahlase kohupiimakoogiga hellitada.  

Koostisosad
TAINAS
75 g Külm või
0.75 dl Suhkur
Sool
3.5 dl Nisujahu
1 tk Muna
TÄIDIS
125 g Toasoe või
1.5 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
4 tk Muna
1 dl Manna
50 g Vanillikastmepulber (Ekströms)
1 kg Pehme kohupiim
250 g Jõhvikad

Valmistamine

1. Taina tegemiseks mõõda koostisained kaussi, haki puruseks seguks ja suru lõpuks käega kiiresti tihedaks tainaks. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma.

2. Täidise tegemiseks vahusta pehme või suhkrutega heledaks vahuks. Eralda munakollased ja -valged. Lisa munakollased vahule ükshaaval ja vahustamist jätkates. Ühenda manna ja vanillikastmepulber ning sega koos kohupiimaga või-munasegusse. Vahusta munavalged ja sega koos jõhvikatega täidise hulka.

3. Puista tööpinnale veidi jahu ja rulli tainas lahti mõni sentimeeter oma koogivormist suuremalt. Mina kasutasin 23 x 23 cm nelinurkset lahtikäivat vormi ja rullisin taina lahti u 26 x 26 cm ruuduks.

4. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga või määri võiga ja tõsta tainaplaat vormi. Suru tihedalt vastu põhja ja servi. Torka tainasse kahvliga auke.

5. Vala täidis vormi ja tõmba pealt siledaks. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta kooki ahju alumises kolmandikus 30 minutit, alanda kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 30 minutit. Keera kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja hoia kooki veel 20 minutit ahjus.

6. Lase vormis jahtuda ja lõika tükkideks. Kook säilib külmkapis kaanega karbis nädal aega.