Taimetoidu retseptid

LOHUTUSTOIT! Kaua podisenud nelja-oa-pada 

Kristi Rebane, 12. oktoober 2021 11:38

Kaua podisenud nelja-oa-pada

Foto: Kristi Rebane

Tummine ja toitev pajaroog ei nõua küll palju köögis toimetamist, kuid vajab omajagu aega, et pliidil podiseda. Seega on hea valmistada seda topeltkogus. Alles jäänud jahtunud pajaroa võid portsjonitena sügavkülmutada, et mõnel kiirel päeval oleks toitev tervislik söök kohe võtta.

Vaja läheb (viiele):

  • 2 dl nelja sorti kuivatatud ube

  • 1 suur sibul

  • 4 küüslauguküünt

  • 2 sl kontsentreeritud tomatipastat

  • 1 l vett

  • 2 (mahe)puljongikuubikut

  • praadimiseks õli

  • soola-pipart

 

Serveerimiseks:

  • tüümiani

  • hapukoort

  • aurutatud riisi või pehmet saia

 

Valmista pajarooga nii:

1.     Päev enne oahautise tegemist pane õhtul oad ohtra külma veega toatemperatuurile likku.

2.     Hautist tehes nõruta üle öö ligunenud oad ja loputa jooksva vee all.

3.     Puhasta sibul ja küüslauk ning haki peeneks.

4.     Kuumuta paksu põhjaga potis õli ja prae sibul seal klaasjaks. Lisa küüslauk ja prae veel minutike.

5.     Tõsta potti kontsentreeritud tomatipasta, kuumutades seda 2−3 minutit. Samal ajal kuumuta vesi keemiseni ja lahusta selles puljongikuubikud.

6.     Tõsta potti oad ja puljong. Keeda ube madalal temperatuuril aeg-ajalt segades tund ja 10 minutit, kuni oad on täiesti pehmed ja kaste paksenenud. Vajadusel lisa vahepeal juurde vett. Maitsesta hautist soola-pipraga.

7.     Serveeri pajarooga kuumalt koos tüümiani, hapukoore ja aurutatud riisi või saiaga.

Aega läheb 1,5 tundi + ubade leotamise aeg!

Kiirem hautis konservubadest

Kiirel päeval võid valmistada hautist ka konservubadest. Sel juhul lisa potti kolm 400 g purki nõrutatud ube ning 3 dl veest ja 1 puljongikuubikust valmistatud puljong. Keeda hautist madalal tulel 15 minutit.

Milliseid ube hautises kasutada?

Saad toreda kireva hautise, kui kasutad selles eri värvi ja suurusega ube.

Näiteks pista potti:

  • punased aedoad ehk Kidney oad

  • valged aedoad

  • puna-valgekirjud Borlotti oad

  • pruunid põldoad

Liha hautise kõrvale

Maitseka pajaroa kõrvale sobivad eriti hästi grillpannilt läbi käinud peened naturaalses sooles grillvorstid ja praetud verikäkiviilud.