Värsked tomatid

Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
6. oktoober 2021, 17:18

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

Valmista värsketest tomatitest hõrk tomatikaste!

Tõeliselt hõrgu tomatikastme saad, kui pistad potti küpsed tomatid, lased neil piisavalt haududa ja maitsestad kastme õigesti. Happeline tomat vajab tasakaalustamiseks terakest magusat ja kuigi suhkru lisamine pastakastmesse võib esmapilgul tunduda veider, annab just see lõpptulemusele õige meki ja laseb tomatitel särada.

Vaja läheb (8−10 pastasõbrale):

  • 2 kg küpseid tomateid

  • 1 suur sibul

  • 0,5 dl oliiviõli

  • 4 küüslauguküünt

  • 2 tl suhkrut

  • soola

  • värskelt jahvatatud musta pipart

 

Soovi korral:

  • 0,5 tl kuivatatud punet

  • 1 tl kuivatatud basiilikut või 10 värsket basiilikulehte

 

Keeda tomatikastet nii:

1.     Lõika tomatid veerandiks ja eemalda seemnekojad koos seemnetega.

2.     Tõsta tomatite tihke viljaliha paksu põhjaga potti. Kuumuta vilju kaane all madalal kuumusel aeg-ajalt segades 20 minutit.

3.     Aja tomatimass läbi hakklihamasina kaussi.

4.     Koori sibul ja küüslauk ning haki peenelt.

5.     Kuumuta samas potis, kus keetsid tomateid, madalal kuumusel oliiviõlis sibulat ja küüslauku. Aeglane kuumutamine aitab õlil maitsestuda. Pärast 5 minutit lisa potti tomatipüree.

6.     Maitsesta kastet suhkru, näpuotsatäie soola ja musta pipraga. Hauta kastet aeg-ajalt segades kaane all 15 minutit. Vajadusel lisa veidi vett.

7.     Võta pott tulelt, timmi soolasus parajaks, lisa ürdid ja sega kaste läbi.

Aega läheb 1,5 tundi!

Kui sul hakklihamasinat ei ole

Enne kastme tegemist eemalda tomatitelt koor. Selleks lõika tomatitele väike rist ja kasta viljad 20 sekundiks keevasse vette. Ehmata tomateid seejärel külmas vees umbes minutike ning tõmba koor lõikesälkude juurest maha. Haki tomatid jämedalt. Nüüd tee kastet edasi retsepti järgi, alustades teisest punktist.

Kasuta kastet nii

Toitvaks pastaroaks lisa tomatikastet eelnevalt praetud sibulale-porgandile-hakklihale ja serveeri keedetud makaronidega. 

Kastet võid laduda lasanjeplaatide vahele või valmistada sellega hoopis juustust makaronivormi. 

Tomatikaste on ideaalne pitsakastmeks, liha kõrvale, ahjuroogadesse, ka maitsestama tatraputru.

Tomatihooajal tasub kastet teha suuremas koguses, et hoidistada seda talveks purkides või külmutada portsjonitena.