Toiduuudised

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

HOIDIS, MIDA EI PEA KEETMA! Külma aja mädarõigas 

Jana Olesk, 8. oktoober 2021 17:11
Foto: Jana Olesk

Mädarõigas on otsast lõpuni kasulik taim. Lehtedega saab valutavale kohale mähist teha, juured aga on heaks abiliseks kurkide hapendamisel, ka suurepäraseks lisandiks liha ja süldi juurde. Kuigi kõige rohkem seostub mädarõigas rikkaliku jõululauaga, peaks seda juurikat muulgi ajal rohkem au sisse tõstma. Siis on hea seedimine ja sisemine soojus garanteeritud.

Vaja läheb:

0,5 kg tomateid (sobivad ka rohelised, mis ei ole jõudnud punaseks minna)

50 g puhastatud küüslauku

50 g noori mädarõikajuuri

1 väike tšillikaun

0,5 sl soola

1 sl suhkrut või vedelat mett

1 sl õunaäädikat

soovi korral värsket peterselli ja keedupeeti

Valmista mädarõikahoidist nii:

1.     Pese ja tükelda tomatid. Puhasta küüslauguküüned ja mädarõikajuur.

2.     Lõika mädarõigas 1 cm pikkusteks juppideks. Tükelda tšilli.

3.     Aja kogu kraam läbi hakklihamasina või blenderda peeneks. Arvesta kindlasti sellega, et mädarõigas on palju kõvem pisarakiskuja kui sibul. Kui kasutad hakklihamasinat, aja kõigepealt läbi mädarõigas. Selleks, et pisaraid vältida, kinnita hakklihamasina otsa kummiga kilekott ning peenesta mädarõigas sinna.

4.     Nüüd sega peenestatud kraam hästi läbi ja lisa maitseained just oma pere maitse-eelistuste järgi.

5.     Soovi korral haki sisse ka peterselli. Kui tahad, et hoidis oleks kena roosakas, sega hulka veidike keedetud peeti või sellest pigistatud mahla.

6.     Jaga mädarõikasegu väikestesse eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt. Kuna segu on kuumutamata, säilita purke kindlasti külmkapis.

Retsepti järgi saad päris mitu väikest purki hoidist!

Nippe ja nõkse

  •  Kasuta noort peent mädarõikajuurt, sest jäme ja vana on väga puine.

  • Kui soovid lahjemat segu, võid mädarõikakogust hoidises oma maitse järgi vähendada.

  • Kes tšillit ei armasta, võib selle ära jätta.

  • Kasuta võimalikult pisikesi purke, sest sellised kuumutamata segud ei säili avatuna väga kaua. Nii saad avatud purgi kiiresti lõpuni süüa ja väldid riknemist.