Veiseliha retseptid
8. oktoober 2021, 08:43

TOIT NAGU KALLISTUS | Veiselihahautis pastariisiga

Sügisel annab kerge salat teatepulga toitvale hautisele ja tuletab meelde, kui mõnusalt muredaks küpseb veiseliha happelises tomati-veinikastmes. Kaneelipulk ja loorber annavad maitsesügavust, pastariis seob kastme ja roog ei vajagi teisi lisandeid.   

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + hautamiseks-küpsetamiseks 1,5 tundi

Koostisosad
800 g Pehme veiseliha
2 tk Suur sibul
3 tk Suur küüslauguküüs
4 tk Keskmine porgand
Õli praadimiseks
3 spl Tomatipüree
1 dl Punane vein
1 pk Purustatud tomatid (400g)
0.5 l Vesi
1 tk Puljongikuubik
2 tk Loorberileht
1 tk Kaneelipulk
2.5 dl Pastariis (rison, orzo)
1 dl Hakitud petersell
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Lõika veiseliha u 3 cm tükkideks. Koori sibulad ja küüslaugud ning haki tükikesteks. Koori porgandid ja lõika u 2 cm tükkideks.

2. Kuumuta poti põhjas õli ja prae kõrgel kuumusel lihatükid üle. Tee seda vähemalt paaris jaos, et kuumus püsiks kõrge ja lihatükid kenasti pruunistuksid. Tõsta liha kõrvale, alanda kuumust ning prae sibulat ja küüslauku koos tomatipüreega paar minutit.

3. Lisa liha- ja porganditükid, vein, purustatud tomatid, vesi, puljongikuubik, loorber ja kaneelipulk. Lase rahulikult keema tõusta ning hauta keskmisel kuumusel kaane all umbes tund aega, kuni liha on pehme ja küps. Tõsta kaneelipulk välja.

4. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Lisa hautisele pastariis, petersell, maitse järgi soola ja pipart ning küpseta ahjus kas samas potis või ahjuvormis umbes 30 minutit, kuni pastariis on paisunud ja vedeliku sisse imanud. Lase roal enne söömist u 15 minutit tõmmata. Serveerides puista peale hakitud peterselli.