Hautis

Foto: Unsplash
Eesti köök
26. september 2021, 08:17

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tuunitud talutoit – kapsahautis ingveri ja kurkumiga

Jagan täna üht lihtsat sügisest retsepti, toitu minu lapsepõlvest, mis ikka ja alati meeldib ja mida armastavad kõik järgmised põlvkonnad, kes maitse suhu saanud. Mõnus hakklihaga kapsahautis aga võib olla poolgurmee, kui talle natuke maitseid ja värve lisada. Proovige üht mu lemmiklõunat, mida on mugav karbiga haigla külmikusse susata ja kui hetk tuleb, soojendada ja tõesti nautida. Kapsahautis on üks nendest tänuväärsetest roogadest, mis päevadega seistes üha paremaks läheb!

Vaja läheb:

  • 1 keskmine värske kapsa pea (proovi teinekord punast ka!), jämedalt riivitud

  • suur peotäis lehtkapsast (saab ka ilma), jämedalt hakitud

  • 3 porgandit, kuubikuteks tükeldatud

  • 2 mugulsibulat, hakitud

  • 4 küüslauguküünt, hakitud

  • 200+ g head hakkliha

  • sõrmepikkune jupp värsket ingverit

  • 1–2 loorberilehte

  • poole sõrme pikkune jupp värsket kurkumijuurt (saab ka kuivatatud puruga asendada)

  • 1–2 puljongikuubikut (BIO) või maitseks soola

  • 1 spl kuivatatud vetikaid (dulse, wakame – aga saab ka ilma)

  • 1 spl head sojakastet või Worcesteri kastet

  • praadimiseks võid või selitatud võid või meeldivat õli

  • maitseks värsket peterselli või lemmikürte ja musta pipart

Tee nii:

Prae sügavas pannis võis või õlis hakkliha kuldpruuniks, lisa üksteise järel sibul, küüslauk,  ingver, kurkum ja porgandikuubikud ning kuumuta vaiksel tulel, kuni köögiviljad värvi muudavad – sibul klaasjaks, porgand päikseliseks.

Edasi kalla pannile nii palju vett, et see kataks hakklihasegu, ja lase tasakesi keema tõusta, lisa loorber ning seejärel hakitud kapsad ning vetikad.

Sega kenasti segamini ja jäta kaane alla madalale tulele hauduma – nii et keeda sa köögivilju pudruks, vaid nende struktuur jääb alles.

Hauta umbes 20 minutit, maitsesta soja ja pipra ning värske peterselliga ja serveeri eraldi roana või värske aurutatud kartuliga. Lihtsalt supertoit!

NIPP: vetikatega saad asendada suure osa soolast.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin