Toiduuudised
22. september 2021, 16:14

KALANÄDALA TÄHED: tee tuura nagu presidendi kokk Taigo Lepik

Miks mitte rikastada oma kodustki toidulauda värske kalaga? Näiteks valmistades tuura samamoodi kui tippkokk Taigo Lepik seda täna Viljandi haiglas tegi.

Eesti toidu kuu raames toimuval kalanädalal pakub Tartu Ülikooli Kalanduse Teabekeskus koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega sel aastal kalalõunaid tervishoiutöötajatele. Kuuendat korda toimuval kalanädalal pakutakse roogi angersägast, tuurast, vikerforellist, karpkalast ja angerjast. Täna valmistas presidendi peakokk Taigo Lepik Viljandi haigla töötajatele kuumsuitsutuura.

Kuumsuitsutuur toortatrarisoto, vadakukastme ja porgandisalatiga

Vaja läheb: 1 kg tuurafileed, 150 ml vadakut, 10 ml õli, 50 g karulaugupüreed, soola, valget pipart.

Leivapuru: 20 g riivitud musta leiba. 2 g külmutatud kuusevõrseid, 5 g rukkilinnasejahu, 15 g võid, soola.

Tatroto ehk toortatrarisoto: 200 g toortatart, 1 suurem sibul, 1 üks küüs küüslauku, 5 ml õunaäädikat, 60 g juursellerit, 300 ml kanapuljongit, 20 g võid, jahvatatud apteegitilliseemneid, loorberit, soola, valget pipart.

Vadakukaste: 200 ml vadakut, 1 väiksem sibul, 2 küünt küüslauku, peotäis rohelist sibulat, 15 g maisitärklist, 1 laimi leht, soola, pipart.

Porgandisalat: 280 g porgandit, 1sl tudraseemneid, 1/2 tl leedriäädikat, 5 ml heledat sojakastet.

Valmistamine: Alusta musta leiva puru valmistamisest. Sega kokku riivleib, jahvatatud kuusevõrsed, rukkilinnasejahu, pisut soola ja sulatatud või. Lase natuke seista.

Eemalda tuurafilee kõhuääred, pese filee hoolikalt ja lõika võrdse suurusega portsjoniteks. Sega kokku vadak, õli ja karulaugupüree ning maitsesta kalatükid saadud segu, soola ja valge pipraga. Aseta kalatükid ahjurestile ja kata ühtlase leivapurukihiga. Resti alla, ahju põhjale aseta suitsupott lepalaastudega ning nende peale hõõguvad söed. Küpseta 130kraadises ahjus 15–20 minutit.

Tatroto jaoks kuumuta hakitud sibul ja küüslauk madalal kuumusel õlis klaasjaks. Lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud juurseller ja kuumuta veel 5–10 minutit. Nüüd lisa maitseained ja kanapuljong. Pane toortatar ahjuvormi ja vala peale leem. Kata roog küpsetuspaberiga, et vedelik ei aurustuks, ja ahjuvorm omakorda fooliumiga. Küpseta 140kraadises ahjus 30 minutit. Valmis tatrotole võid soovi korral riivida mõnd tugevamaitselist juustu.

Vadakukastme valmistamiseks kuumuta sibul ja küüslauk madalal kuumusel õlis klaasjaks. Lisa vadak ja laimi leht ning keeda 5 minutit madalal kuumusel. Seejärel lisa hakitud roheline sibul. Püreesta kaste, paksenda maisitärklisega ja maitsesta.

Porgandisalati jaoks riivi porgand, lisa ülejäänud komponendid ning lase pisut seista.

Allikas: Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik