Jüri Gümnaasiumis pilootprojekt „Peakokad koolis“ avaüritus.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
20. september 2021, 07:53

KUMMARDUS KALAGA | Presidendi peakokk ja teised chef'id tänavad arste ja õdesid hõrkude kalaroogadega

Eesti toidu kuu raames toimuval kalanädalal pakub Tartu Ülikooli Kalanduse Teabekeskus koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega sel aastal kalalõunaid tervishoiutöötajatele.

„Tegemist on sümboolse tänukummardusega tervishoiutöötajate ees, kes igapäevaselt on pühendunud tuhandete abivajajate aitamisele,“ lausus kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armulik meediale saadetud teate vahendusel.

Kuuendat korda toimuva kalanädala eesmärgiks on tutvustada värsket ning heade maitseomadustega eestimaist kasvanduskala. Tippkokad on spetsiaalselt kalanädalaks valmistanud menüüd angersägast, tuurast, vikerforellist, karpkalast ja angerjast. Hõrgud lõunad jõuavad järgmise viie päeva jooksul tervishoiutöötajateni Saaremaa, Viljandi, Valga, Järvamaa ja Tartu Ülikooli kliinikumi Maarjamõisa haiglas.

„Kui me oleme traditsiooniliselt rääkinud kalanädalal kala kasulikkusest, siis tervishoiutöötajaid selles veenda ei ole vaja. Küll aga on meil hea meel, et saame järgnevate päevade jooksul tutvustada neile kohalikest kasvandustest pärit kalu, mis oma värskuses sobiks rikastama iga tervishoiuasutuse toidulauda,“ sõnas Toomas Armulik. 

Eesti toidu kuul septembri lõpus toimuv kalanädal on kujunenud ilusaks traditsiooniks, mille käigus on peakokad varem valmistanud kalatoite nii erinevates õppeasutustes kui ka  kaitseväes. 

Seekordsel kalanädalal tehtavate toitude retseptid laetakse igal päeval üles kalatoitude veebilehele.

Esmaspäeval, 20. septembril läheb Ylicool Catering`i peakokk Urpo Reinthal Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa Haiglasse, kus valmistab lõuna angersägast.

Teisipäeval, 21. septembril läheb Markofka Toidutoa peakokk Inga Paenurm Saaremaa haiglasse, kus valmib lõuna vikerforellist.

Kolmapäeval, 22. september läheb presidendi peakokk Taigo Lepik Viljandi haiglasse, et valmistada lõuna tuurast.

Neljapäeval, 23. septembril on MTÜ Parim Valik gurmeeretkede peakokk Silver Ulm Valga haiglas ja teeb seal lõuna angerjast.

Reedel, 24. septembril kokkab restorani Mimosa peakokk Juhan Heinsalu Järvamaa haiglas, et valmistada lõuna karpkalast.