Tiina Lebane 1. oktoober 2021 07:22
See on maitsev pirukas, mille täidisesse passib soolakas, täidlane ja suussulav Västerbotteni juust kõige paremini. Muretainast põhja võid valmistada ka ainult nisujahuga, kuid täisterajahu annab tainale sobivat karedust. Kui aedoad on noored ja peenikesed, võid need blanšeerimata jätta, muul juhul tee seda siiski, sest siis on küpset pirukat lihtsalt parem süüa.   

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Nisujahu
1 dl Täisterajahu
0.5 tl Sool
100 g Kül või
1 tk Muna
2 spl Külm vesi
PEALE
250 g Värsked aedoad
200 g Rikotakohupiim
100 g Västerbotteni juust
2 spl Õli
Sool
Must pipar

Valmistamine

8 tk

1. Mõõda jahud kaussi, sega hulka sool. Tõsta peale tükeldatud või ja haki kõik puruseks seguks. Lisa muna ja vesi ning sega tainaks. Tõsta tainas 10 minutiks külmkappi.

2. Lõika aedubade varreotsad ära. Aja potis keema veidi vett ja blanšeeri aedube 2–3 minutit.

Seejärel vala oad üle külma veega ja jäta sõelale nõrguma.

3. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Rulli tainas küpsetuspaberil 30–35 cm läbimõõduga kettaks. Riivi juust ja sega rikotakohupiimaga läbi, maitsesta soola ja pipraga. Määri juustutäidis galetipõhjale, jättes 3–4 cm servast vabaks. Aseta aedoad täidisele ja tõsta tainaservad peale. Nirista ubadele õli ja puista peale pisut soola(helbeid). Küpseta ahju keskel 20–25 minutit.