Magustoidud
2. oktoober 2021, 07:25

SELGE RÕÕM | Kaks sügisest õunamoosi

Aias hakkas tuulega õunu sadama. Järgnesid esimesed ploomid ja kuna moosikeetmine on selge rõõm, siis panin tulele selle aasta esimesed moosid. Oma aia õunu ma ei koori, eriti kui need on õhema koorega, ja nii ei kulu puuviljade puhastamisele kuigi palju aega. Ploomidega moosi sisse jätsin ka ploominahad, sest teadsin, et purustan kuuma keeduse läbi ja las siis olla hea kraam juba üleni tallel. Kui lisad kaneeli, siis arvesta, et moos võtab õrnalt pruunika tooni.

Õunamahlaga marmelaadi jaoks kasuta kindlasti ehtsat vanillikauna, sest tillukesed mustad vanillitäpikesed teevad selle eriti kelmikaks, aromaatseks ja maitsvaks. Marmelaadisuhkru asemel võid kasutada ka tavalist suhkrut, aga lisa seda rohkem, umbes 400 g.

Koostisosad
SIIDINE ÕUNA-PLOOMIMOOS
750 g Puhastatud ploomid
750 g Puhastatud õunad
500 g Suhkur
1.5 tl Kaneel, soovi korral
ÕUNAMAHLA MARMELAAD VANILLIGA
2 dl Õunamahl
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 tk Vanillikaun
1 kg Õunad
330 g Marmelaadisuhkur (Dansukker)

Valmistamine

Siidine õuna-ploomimoos

umbes 1,3l

1. Puhasta ploomikivid välja ja lõika ploomid potti tükkideks. Poolita õunad, eemalda südamik ja tükelda õunad ploomide juurde.

2. Kaalu potti 0,5 kg suhkrut ja sega puuviljadega läbi. Lase seista 10-15 minutit, et suhkur saaks sulada. Sega veel kord hoolikalt ja tõsta pott pliidile. Lase keema tõusta ja keeda poikvel kaane all, kuni puuviljatükid hakkavad lagunema, umbes 15 minutit.

3. Tõsta pott pliidilt ära ja püreesta moos saumikseriga nii peeneks või jämedaks, nagu soovid. Kui kasutad kaneeli, siis lisa nüüd ja sega hästi läbi. Tõsta moos puhastesse purkidesse ja sule. Säilita jahedas.

Õunamahla marmelaad vanilliga

umbes 1,1l

1. Vala õunamahl potti, milles hakkad marmelaadi keetma, ja pigista hulka sidrunimahl.

2. Poolita vanillikaun ja kaabi seemned mahla hulka, võid samasse lisada ka kaunad ja hiljem, kui marmelaad valmis, välja võtta.

3. Koori õunad (õhema koorega koduaia õunu ära koori), lõika sektoriteks ja need õhukesteks viiludeks. Vala potti vedeliku hulka.

4. Lase keema tõusta ja keeda 15-20 minutit või kuni õunaviilud hakkavad lagunema. Nüüd lisa potti suhkur, lase veel kord keema tõusta ja keeda umbes 5 minutit. 5. Jaga kuum marmelaad väiksematesse purkidesse ja keera kaaned peale. Säilita jahedas.