Taimetoidu retseptid

ÕHTUSÖÖK VÕI HOIDIS | Seenekaste kultuur- ja metsaseentest 

Tiina Lebane, 13. september 2021 07:00
Seeneajal tasub meeles pidada ka kultuurseeni, sest neid metsaseentega miksides on tulemus üllatavalt maitserohke. Selle kastme võid ka hoidisena purki talletada. Säilita külmkapis ja tarbi 3–4 jooksul.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
600 g Kultuurseened (pruunid šampinjonid, portobello, shiitake)
300 g Heledamad metsaseened, nt kukeseened
1 tk Suur sibul
3 tk Küüslauguküüs
Õli praadimiseks
Sool
Must pipar
2 tk Rosmariinioks
Tšillihelbed, näpuotsaga
2 spl Tomatipasta
3 tk Väike tomat
2 spl Nisujahu
3.5 dl Aedviljapuljong
20 g Või
Petersell

Valmistamine

1. Puhasta seened. Lõika kultuurseened viiludeks ühte kaussi ja tükelda kukeseened teise kaussi.

2. Puhasta ja haki sibul ja küüslaugud. Kuumuta pannil paar supilusikat õli ja prae sibul-küüslauk pehmeks. Maitsesta kergelt soola ja pipraga ning tõsta pannilt ära.

3. Lisa pannile veel veidi õli, tõsta kuumust ja prae kultuuriseeni segades 7–8 minutit, kuni vedelik välja tuleb ja seened läbi küpsevad. Alanda kuumust ning sega seente hulka hakitud rosmariin, tšillihelbed ja tomatipasta. Tükelda tomatid ja lisa ka need pannile, hauta 5 minutit ja maitsesta soola-pipraga. Puista segule jahu, lisa praetud sibulad ja sega läbi. Vala peale puljong ja kuumuta segades keemiseni.

4. Sulata teisel pannil või ja hauta selles kukeseeni 4–5 minutit, seejärel vala koos vedelikuga seene-tomatisegu hulka. Puista peale värsket peterselli ja paku koos kartulipudru või riisiga.