Küpsetised
5. september 2021, 07:15

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Aprikoosikook kreeka pähklitega

Jagan teiega täna üht pimenevasse aega luksuslikku maitsenaudingut pakkuvat rikkalikku kooki, mis üllatab teid värskuse ja mõnusa suus sulava tekstuuriga veel ka kolmandal päeval – kui pole varem otsa saanud.

Aprikoosikook kreeka pähklitega 12-le

Põhjaks läheb vaja:

  • 100 g võid, sulatatud

  • 2 muna

  • ½ kl heledat suhkrut

  • 1 kl jahu

  • pisut meresoola ja vaniljet

 Täidiseks:

  • 12–15 suuremat küpset värsket aprikoosi (saab ka kuivatatutega teha – u 500–600 g läheb vaja)

  • 200 g terveid kreeka pähkleid

  • 100 g heledat suhkrut

  • 2 tl vaniljesuhkrut või -siirupit

  • Soovi korral lisa peotäis küpsetamiseks mõeldud valge šokolaadi nööbikesi.

Katteks:

  • 100 g võid, sulatatud

  • 2 muna

  • 1/3 kl heledat suhkrut

  • Tilgake Amarettot või Vana Tallinnat maitsebuketi avamiseks.

 Tee nii:

Põhjaks vahusta munad suhkruga, lisa veidi jahtunud sulavõi ning lõpuks sega hellalt sisse jahu. Kalla tainas lahtikäivasse võiga määritud koogivormi (ca 23 cm).

Täidiseks tükelda aprikoosid 1–2 cm kuubikuteks, sega suhkru ja vaniljega läbi ning jaga tükid ühtlaselt koogipõhjale. Tükelda jämedalt kreeka pähklid ning raputa kook üle. Kui sul on valge šokolaadi nööbikesi, raputa ka need koogi peale. Siis pista ahju ja küpseta 180 kraadi juures 25–30 minutit. Jälgi vahepeal võimalusel läbi ahju klaasukse kiigates, et pähklid ära ei kõrbeks! Tainas peaks aprikooside vahelt pisut välja kerkima ning aprikoosid võivad pisut pruunistuda ning suhkur karamelliseeruda – see teeb maitse nüansirikkamaks.

Kuni kook ahjus mõnuleb, vahusta katteks eraldi valge muna pisukese soolaga ja kollane muna suhkruga, sega kollase sisse jahtunud sulavõi ning sega see ettevaatlikult munavalgevahuga. Kõige lõpuks lisa mõni tilk Amarettot või Vana Tallinnat – kange alkohol aitab rasvamolekule avada ja koogil aromaatsemaks muutuda, alkohol ise aurustub küpsemisel.

Kalla vahusegu koogile ja pane veel umbes 7 minutiks ahju või jälgi, kuni kook saab kohevaks ja kuldpruuniks.

Lase koogil enne serveerimist vähemalt tund jahtuda ja taheneda – ta vajub madalamaks ning see on asjade õige käik. Kooki võib serveerida valge või tumepruuni jäätisepalliga, aga ilma on ka lihtsalt imeline!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin