Retseptid

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

SAMM-SAMMULT | Nii valmivad kaneelised õunaroosid 

Kristi Rebane, 18. september 2021 13:19

Nii valmivad kaneelised õunaroosid

Foto: Kristi Rebane

Too sügisesse lilleilu kaunite õunasaiakestega, mille õhukestest õunaviiludest õielehtede vahele on helde käega peidetud kaneelisuhkrut.

Vaja läheb (12 õunaroosi jaoks) :

●      2−3 punast õuna

●      ½ sidrunist pressitud mahla

●      400 g võiga pärmi-lehttainast (pakil oleva juhendi järgi sulatatud)

●      70 g võid

●      4 sl suhkrut

●      2 tl kaneeli

●      kaunistamiseks tuhksuhkrut

●      rullimiseks jahu

 

Valmista õunaroose nii:

1. samm

Foto: Kristi Rebane

1. Lõika küpsetuspaberist tosin 12 × 12 cm ruutu ja voorderda nendega muffinipann. Et paber paremini vormis püsiks, võid selle alla killukese võid määrida.

2. samm

Foto: Kristi Rebane

2. Lõika õunad pooleks, eemalda noaotsaga südamik ja viiluta peenelt.

3. samm

Foto: Kristi Rebane

3. Pigista sidrunimahl veega täidetud kaussi ja pane lõigatud õunaviilud kohe vette, et need oma värvi ei kaotaks. Kuumuta sidrunivee ja õuntega kaussi mikrolaineahjus 3 minutit või vala vesi koos õuntega potti ja aja keema, keeda minut ning võta seejärel tulelt, jättes õunaviilud kuuma vette. See aitab õuntel pehmeneda, et neid oleks kergem roosiõielehtedeks painutada. Olenevalt õunasordist võib mikrolaineahjus selleks kauem aega minna.

4. samm

Foto: Kristi Rebane

4. Sulata või. Sega omavahel kaneel ja suhkur.

5. samm

Foto: Kristi Rebane

5. Rulli tainaplaadid vähese jahuga ülepuistatult ruutudeks ja lõika kolmeks ribaks. Kui pakis on neli tainaplaati, saad igast plaadist kolm roosi.

6. samm

Foto: Kristi Rebane

6. Pintselda tainaplaadid võiga ja puista peale kaneelisuhkrut. Laota õunaviilud tainaribade ülemisele äärele ja keera alumine riba õunte alumisele äärele. Pintselda õuntel olev tainariba sulavõiga.

7. samm

Foto: Kristi Rebane

7. Keera õuntega tainariba rulli ja aseta muffinivormi.

8. samm

Foto: Kristi Rebane

8. Valmista nii kõik 12 roosi. Küpseta saiakesi 190 kraadi juures ilma pöördõhuta 40−45 minutit, kuni tainas on kuldne ja läbi küpsenud. Puista serveerides peale tuhksuhkrut.

Aega läheb 80 minutit!

Samal teemal

31.08.2021
KÕIGE PAREMAD ÕUNAKOOGID! 10 Toidutare menukamat suvist kooki, mida vajad just nüüd
13.11.2020
NÄDALA KOOK | Õunaruudud soolakaramelliga