Nädala kook
10. september 2021, 08:35

NÄDALA KOOK | Ploomi-mandlikook

Ploomikoogist ei saa vist kunagi isu täis. Eriti sellisest, kus taina teevad mahlaseks nii õunakaste kui ka suuremad ja väiksemad ploomipalad. Mandlijahu annab väga mõnusat pähklimaitset ja teeb koogiampsu kergelt teraliseks. Pssst! Ploomide asemel võid kasutada ka näiteks nektariine või virsikuid.

Koostisosad
100 g Pehme või
1 dl Suhkur
4 tk Muna
1.5 dl Salvesti õunakaste
1 tl Vanillsuhkur
4 dl Mandlijahu
1.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
0.25 tl Sool
15 tk Ploom
2 spl Vedel mesi
Röstitud mandlilaastud

Valmistamine

12 tk

1. Vahusta pehme või ja suhkur suuremas kausis heledaks vahuks. Teises kausis klopi munad kergelt lahti ning sega hulka õunakaste ja vanillisuhkur. Kolmanda kausis sega omavahel mandli- ja nisujahu, küpsetuspulber ja sool.

2. Haki 6–7 ploomi tükikesteks, ülejäänud poolita.

3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Sega kolmandik muna-õunakastmesegust võivahu hulka, seejärel lisa kolmandik kuivainesegust. Sega juurde ka ülejäänud märjad ja kuivad ained vaheldumisi, kuni saad ühtlase kreemja taina.

4. Sega hulka tükeldatud ploomid ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Tõsta peale ploomipoolikud, osa lõikepoolega all, osa üleval. Küpseta soojenenud ahjus 40–45 minutit, kuni tainas on kerkinud ja küpsenud.

5. Tõsta koogivorm restile jahtuma, nirista üle meega ja puista peale röstitud mandlilaaste.