Retseptid

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

KUI TOMATEID ON ÜLE | Särtsakas tomatikaste 

Jana Olesk, 11. september 2021 13:01

Särtsakas tomatikaste

Foto: Jana Olesk

See itaaliapärane pastakaste ilmus meie sahvrisse mõni aasta tagasi − hea võimalus ära kasutada kõik tomatid, mis letšodest ja muudest hoidistest üle on jäänud. Retseptis toodud kogusest jagub umbes viie 200 ml purgi jaoks – iga purgitäis on piisav üheks toidukorraks.

Vaja läheb:

 1 kg küpseid tomateid

5 sl head (oliivi)õli

2 suuremat sibulat

1 küüslauk

1 suurem porgand

1 tšillikaun (soovi korral)

1 sellerivars (soovi korral)

1 tl soola

1/2 tl peenikest musta pipart

1 sl pruuni (kookospalmi)suhkrut

3 sl punase veini või õunaäädikat

 Keeda tomatikastet nii:

1. Tomatitelt naha koorimiseks lase väikeses potis vesi keema. Tee tomatitele väikese noaga ristlõige, aseta viljad hetkeks keevasse vette ja eemalda siis ettevaatlikult (et mitte ennast ära kõrvetada) tomatitelt koor.

2. Lõika nahata tomatid väikesteks kuubikuteks ja vala potti. Lõigu soovi korral sekka ka tšillikaun, kuid selle võib ka välja jätta. 

3. Kuumuta pannil koos 5 sl õliga puhastatud ja hakitud sibul, küüslauk, seller, porgand. Piisab umbes 5 minutist.

4. Lisa kuumutatud köögiviljad tomatitele ja hauta kastet umbes 40−50 minutit kaane all madalal kuumusel. Kindlasti sega aeg-ajalt.

5. Maitsesta haudunud köögiviljad suhkru, soola ja musta pipraga ning lase veel umbes 5 minutit keeda. Seejärel püreesta segu saumikseriga nii ühtlaseks kui soovid.

6. Aseta pott veel hetkeks tulele ja lisa äädikas.

7. Seejärel pane kaste kuumalt eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Samal teemal

13.09.2021
VAID VIIS KOOSTISOSA | Lihtne shakshuka kodumaiste tomatitega
08.08.2021
VAID 5 KOOSTISOSA | Kiire pitsa eelmise päeva grilltoidust
08.07.2021
NÄDALA HOIDIS | Maitsev tomatikaste