Retseptid

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

TEE ISE VÄEVEIN! Lihtne õpetus, kuidas ravimtaimedest valmistada tõeliselt võimas jook 

Jana Olesk, 10. september 2021 06:57

Ürtidest väevein

Foto: Jana Olesk

Ürdipeenrasse jäänud ravim- ja maitsetaimed on hakanud talveks valmistuma. Lehed, mis enam teematerjaliks ei sobi, kõlbavad suurepäraselt aga taimeveini sisse. Edasi tasub minna metsa ning korjata kimp taimi, mis sind kõige rohkem kõnetavad.

 Vaja läheb:

  • 1 l punast veini (sobib iga vein, ka kappi seisma jäänud punane vein, mis ehk niisama joomiseks on liiga kuiv või hapu) 

  • kimp erinevaid taimi (sobivad mündid, meliss, pune, tüümian, salvei, koirohi, iisop)

  • 3−4 sl mett

  • 2 sl õunaäädikat (soovi korral)

 

Keeda ürdiveini nii:

1. Vala vein potti ja lisa hakitud taimed.

2. Lase veinil keema tõusta ja keeda umbes 10 minutit madalal kuumusel. Seejärel tõsta pott tulelt ja jäta taimed umbes tunniks veini sisse tõmbama.

3. Kuumuta veini uuesti, lisa mesi ja õunaäädikas ning sega, kuni mesi on sulanud.

4. Kurna taimed potist välja ja vala vein väikestesse pudelitesse. Lase pudelitel jahtuda ja aseta siis paariks päevaks pimedamasse ruumi või kappi laagerduma.

5. Seejärel on hüva jook kinkimiseks ja nautimiseks valmis.

Katseta ise!

  • Ürdijoogi keetmiseks piisab ka paarist-kolmest taimest. Sobivad ka kuivatatud taimed, kuid siis pead veinil veidike kauem tõmmata laskma.

  • Lisaks retseptis mainitud taimedele sobivad suurepäraselt ka metsataimed, nagu kanarbik, mustika- ja pohlavarred, raudrohi jne. Kui teed veini endale, siis kuula, mis taimed just sulle appi tahavad tulla.

  • Kuumutamisel osa veinis sisalduvast alkoholist aurustub, nii et tulemuseks on väikese alkoholisisaldusega ürdijook.

Samal teemal

19.09.2021
LIHTSAD, ENT PEENED MAITSED | Pirnisalat, seene-õunapirukas, pardifilee ploomikastmes, õuna-maksapihvid ja mitu maitsvat kooki
08.07.2021
AEDNIK ANNAB NÕU: 12 ravimtaime, mida koduaias peaks kindlasti kasvatama