Foto: Kollaaž (Tuuli Mathisen, Jaan Heinmaa, Hele-Mai Alamaa, Britt Paju)
Toiduuudised
31. august 2023, 11:16

10 KOOKI UUTEKS ALGUSTEKS | Küpseta 1. septembriks mis tahes ettekäändel midagi maitsvat – soolast või magusat!

1. september ja koogid käivad koos, olgu siis tegemist järgmise klassiga alg-, põhi-, kesk, kõrg- või elukoolis. Ent mida teha? Nopi ideid siit!

Väikesed tähistamised teevad elu ilusamaks. Esimese septembri kook ei pea olema midagi teab mis uhket. See võib olla mõni vana lemmik või siis vastupidi, uus katsetus. Peaasi on tunda rõõmu uuest algusest – kipub ju meil septembri alguses paljuski aasta n-ö uuesti algama.

Kata kindlasti ilus laud, sest serveerimine on pool söömismõnust. Ehi see kenade hooajaliste lilledega ja kasvõi korraks luba endale murevaba naudingut. Praegusel äreval ajal on see sinu vaimsele tervisele hindamatu väärtusega.

Klikka retseptil: Koolialguse pliiats ehk Kirju Koer 

Koolialguse pliiats ehk Kirju Koer.

Foto: Eva Palu

Kooli minemises on alati midagi pidulikku. Ilusat kooliteed nii suurtele kui väikestele õpihimulistele! Ja et teil pliiats uuel aastal alati terav oleks!

Klikka retseptil: Rocky Road kohtub Kirju Koeraga 

Rocky Road kohtub Kirju Koeraga.

Foto: Hele-Mai Alamaa

Mõnus magus. Tummine ja Kõik head asjad Koos! Lihtne ja Geniaalne.

Klikka retseptil: Sidruniliblikas 

Sidruniliblikas.

Foto: Jaan Heinmaa

Lahe suvine peotort! Omaküpsetatud pähklitega biskviit maitseb imeliselt, ent kui on kiire, võid osta poest ka valmis biskviitpõhja. Magusat biskviiti täiendab hästi hapukas sidrunimaitseline kreem. Kogus 10 tükki.

Klikka retseptil: Banoffee ehk banaani-toorjuustuvahukook 

Banoffee ehk banaani-toorjuustuvahukook 

Foto: Jaan Heinmaa

Retsepti autori, Lia Virkuse pere suur lemmik, mida on nii lihtne valmistada, aga mis saab alati peolaualt esimesena söödud.

Klikka retseptil: Vanaema ploomi-õunakook

Vanaema ploomi-õunakook.

Foto: Jaan Heinmaa

Imehea hapukas sügisene puuviljakook säilib mahlasena mitu head päeva. On parim loomulikult kodumaiste puuviljadega. Tervislikumat varianti soovides kasuta tainas speltajahu.

Klikka retseptil: Küpsetamata brownie 

Küpsetamata brownie.

Foto: Britt Paju

Soovi korral puista peale mõned soolahelbed. Lase koogil taheneda, hoides seda enne serveerimist 3–4 tundi külmkapis või 1 tund sügavkülmikus. Nii on seda ka lihtsam lõigata. Paku koos värskete marjadega.

Klikka retseptil: Peedi-šokolaadimuffinid 

Peedi-šokolaadimuffinid.

Foto: Jaan Heinmaa

Peeti küll muffinite maitses ei aima, samas teeb see küpsetiste sisu vägagi mahlaseks ja mõnusaks. Parimad küpsetamispäeval!

Klikka retseptil: Soolane võileivatort paprika ja suvikõrvitsaga 

Soolane võileivatort paprika ja suvikõrvitsaga.

Foto: Jaan Heinmaa

Võileivatort – iga peolaua au ja uhkus. 

Klikka retseptil: Tagurpidi takopirukas 

Tagurpidi takopirukas.

Foto: Jaan Heinmaa

Mehhiko traditsioonilise roa tako, mis tavaliselt valmistatakse krõbedast takotaskust või pehmest tortiljast, olemus on selles pirukas täiesti olemas, see on vaid saanud teistsuguse kuju. Pehme maisijahust põhjaga ja mahlaka hakklihakattega pirukas on valmis küpsetatud tagurpidi.

Klikka retseptil: Pitsasuupisted küüslaugu ja mozzarella’ga 

Pitsasuupisted küüslaugu ja mozzarella’ga.

Foto: Tuuli Mathisen

Valmis pitsa küpsetusseguga on pitsa õnnestumine garanteeritud ning valmistuskäik jõukohane ka neile, kes muidu ehk pärmitainast küpsetisi veidi pelgavad. Vahelduseks klassikalistele pitsadele võid speltajahust tainale anda hoopis uue kasutusvõimaluse ning valmistada pitsatainast põhjale küüslaugu ja juustuga suupisteid.