Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Suvikõrvitsa röstikesed roheliste ubadega (4)

Evelin Ilves, 29. august 2021 07:39

Rösti. Arhiivipilt

Foto: Panthermedia/Scanpix

Suvikõrvitsale leiab kergesti kasutuse mistahes roogades – riivitud kabatšok teeb isegi tavalise pannkoogitaigna hulga kohevamaks ja maitsvamaks, leibadest-saiadest  kõnelemata. Midagi põnevat on siiski üpris raske välja mõelda. Sestap on mul heameel jagada täna üht tõesti teistmoodi ja toredalt rohelist ning supermaitsvat võimalust suvikõrvitsast midagi uudset välja võluda.

Vaja läheb:

  • 120 g jämedalt riivitud suvikõrvitsat

  • 50 g värskeid või sügavkülmutatud rohelisi põldube või edamame ube

  • 1 muna

  • 3 spl jahu (näiteks spelta või kaerajahu või mida kodus on)

  • 1 tl jahvatatud kuminit (vürtsköömen)

  • 1 tl jahvatatud koriandrit

  • väike peotäis värsket koriandrit, peeneks hakitud

  • ½ rohelist tšillit, peeneks hakitud

  • ½ tl mere-või kivisoola

  • värskelt jahvatatud musta pipart

  • praadimiseks kookosõli või gheed või rasvainet, mida kodus leidub.

 

Dipikastme jaoks:

  • 200 g head maitsestamata jogurtit (minu lemmikud on Saaremaal valmistatud kookosjogurt ja Viinamärdi talu lambajogurt)

  • maitsestamiseks soola ja pipart

  • näpuotsaga tšillipulbrit (saab ka ilma)

Tee nii:

Kõigepealt maitsesta kausis riivitud suvikõrvits soolaga ja tõsta kõrvale – sool aitab liigse vedeliku välja eraldada. Kui sul on sügavkülmutatud oad, lase neil sõelal sulada ning nõruta eraldunud vedelik ära. Seejärel sega oad ülejäänud komponentidega (v.a õli). Riivitud suvikõrvitsast eraldunud vedeliku saad kätte nii: tõsta suvikõrvits köögipaberi lehtede vahele ning pigista hellalt vedelik välja. Võid ka paljaste pihkudega pigistada ning nõristada vedeliku tassi ning mõnuga ära juua. Lõpuks sega riivitud suvikõrvits ülejäänud taignaga – väldi aga ubade purukssegamist!

Praadimiseks kuumuta keskmisest kõrgemal kuumusel pannil kookosõli (kookosõli ja ghee on kõige kuumakindlamad rasvained!). Pane õli just nii palju, et sinu koogikesed pannile kinni ei jääks. Kui õli on kuum, tõsta supilusikaga taignasegu pätsikesed kuuma õlisse särisema – võid lusika seljaga neid hellalt madalamaks patsutada. Prae mõlemalt poolt paar-kolm minutit ning tõsta valmis kuldpruunistunud röstpätsikesed kuni serveerimiseni sooja ahju küpsetusplaadile ootele.

Maitsesta dipikastmeks jogurt ning serveeri kohe. Pätsikesed sobivad hiilgavalt nii eel- kui põhiroaks (kookosõlis praetud versioon on täisvegan) või hoopis kala- ja liharoogade tervislikuks lisandiks. Mõnusat külluseaega ja vihmasabinate nautimist!

 

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

Retsepti algne idee: Institute of Optimalt Nutrition  2021.