Foto: Kristi Rebane
Kreeka köök
26. august 2021, 12:26

KUI AIAS ON SUVIKÕRVITSA-UPUTUS | Kreeka suvikõrvitsafritterid ehk kolokithokeftedes

Feta + münt + suvikõrvits komboga lihtsalt ei saa ju mööda panna, onju? Ehk üks maitsekas retsept seniks-kuniks veel suvikõrvitsad uputavad, grilliilm on läinud ning vokkida enam ei jaksa. Ning keeksitegu, kuhu tsukiinit sisse peita ei viitsi ka ette võtta. 

  • 1 kg noori suvikõrvitsaid

  • 2 tl soola

  • 2 muna

  • 250 g fetat

  • 2 dl jahu

  • 2 peotäit värsket münti

  • punt rohelist sibulat

  • õli frittimiseks või piserdamiseks

Tzatziki kaste:

  • 3 dl Kreeka jogurtit

  • pool pikka kurki

  • Soovi korral peotäis värsket või 1 sl kuivatatud münti või tilli

  • 3 küünt küüslauku

  • soola-pipart

  • 3 sl külmpressi oliiviõli

  • 1 sl valge veini või siidriäädikat'

Tee nii

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ja sega 2 tl soolaga. Kui kasutad suuremaid suvikõrvitsaid, eemalda neilt seemnekoda. Tõsta suvikõrvits sõelale ning jäta vähemalt pooleks tunniks kuni üleöö kausi kohale nõrguma. Kiiremaks nõrutamiseks aseta suvikõrvitsale ka raskus. Pigista suvikõrvitsamassist käte vahel nii palju vett välja, kui jaksad. Võid vedeliku alles jätta ning seda külmsupi põhjaks kasutada.

Klopi munad lahti, murenda juurde feta, hakitud roheline sibul ning münt. Sega munamass suvikõrvitsaga ning viimasena lisa jahu. Sega taignaks. Kuumuta õli 190 kraadini ning tõsta kuuma õlisse kahe lusika abil taignapallid. Küpseta mõlemalt poolt mõni minut, kuni fritterid on helekuldsed.

Ära liiga palju pallikesi korraga õlisse pane, muidu langeb õli temperatuur ning krõbedaks küpsemise asemel hakkavad pallid õli endasse imema. Aseta küpsed pallid kahekordsele köögipaberile nõrguma. Valmista nii kõik pallid.

Teise võimalusena tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile taignast väikesed kuhjakesed, piserda õliga ning küpseta pätsikesi 200 kraadi juures pöördõhuga 20 minutit, kuni pätsid on valmis. Tõsta temperatuur 220 kraadini või kasuta grillirežiimi ning küpseta veel mõni minut, kuni pätsid on pealt krõbedad.

Tzatziki kastmeks poolita kurk pikuti, kaabi seemnekoda lusikaga välja ning riivi kurk jämeda riiviga. Purusta või riivi küüslauk ja haki münt. Sega kurk, küüslauk ning soovi korral kas münt või till jogurtiga.

Lisa äädikas ja 2 sl oliiviõli ning maitsesta soola-pipraga. Võimalusel lase külmkapis mõni tund või üleöö maitsestuda, serveerides nirista peale ülejäänud külmpressi oliiviõli.

Serveeri koos kuumade suvikõrvitsafritteritega.

Lähemalt loe SIIT!