Küpsetised
20. august 2021, 10:18

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Maalähedane šokolaadi-martsipani-marja tort Eesti pidupäevaks

Kui on põhjust pühitseda, tuleb pühitseda, sest homme võib juba hilja olla. Need on kellegi targa inimese ajatud sõnad, ent maailma tänastes arengutes nii väga realistlikud. Seega jagan täna üht suussulavat mahlakat ja rikkalikku kooki, mis naudingut pakub nii meelele kui keelele ja sobib suurepäraselt rõõmupeolauale.

 

NB! see on JAHUVABA maius!

 

Tordi kihtide (4 tk) jaoks läheb vaja:

 

  • 350g hea kvaliteediga mõrudat šokolaadi (soovitav kakaosisaldus 70+%)

  • 6 spl vett

  • 12 muna

  • 1 klaas heledat roosuhkrut

  • 1/2 tl peent soola

 

Täidiseks:

  • 500g pehmet kohupiima (Mo Saaremaa!) või maitsestamata kohupiimakreemi

  • 500g paksemat hapukoort (Alma on parim)

  • 8 spl mandlijahu

  • 12 spl tuhksuhkrut

  • maitsestamiseks mandli-või rummi essentsi või tilgake Vana Tallinnat

 

Kaunistuseks ja kihtide vahele ohtralt värskeid hooajalisi marju: praegu on valmis mustikad, vaarikad, põldmarjad, pohlad... Kihtide vahele võid neist teha ka toormoosi.

 

Tee nii:

Kuumuta ahi 175C-ni. Vooderda lahtikäivate koogivormide põhi küpsetuspaberiga ning määri küljed võiga või kookosõliga. Põhjasid tuleb kokku 4, aga need ei pea olema ühesuurused – tordi kuju saab pidulikum, kui 2 põhja on suuremad ja 2 tk väiksemad – saad piduliku torni teha.

Sulata šokolaad veevannil ja lase pisut jahtuda. Seejärel klopi munakollased umbes 2/3 koguse suhkruga tihedaks helekollaseks vahuks ning mikserda eraldi vahuks munavalged. Valge muna vahustamise lõpus lisa sinna ülejäänud suhkur ning mikserda kõrgetel pööretel, kuni suhkur on sulanud ja sinul on ilus tihe läikiv munavalgevaht. Sulašokolaad sega esmalt munakollasekreemiga ning seejärel sega ettevaatlikult (kindlasti käsitsi, mitte mikseriga!) kokku munavalgevahuga.

Nüüd jaga vahumass 4 koogivormi vahel (kui sul on vähem vorme, küpseta lihtsalt ühe või kahe kaupa) ja küpseta iga põhja umbes 15 min või kuni peale tekib kerge koorik. Valmispõhjadel lase toatemperatuuril jahtuda ning pane nad mõne aja pärast koos küpsetuspaberiga külmikusse vähemalt tunniks tahenema.

 

Kreemiks sega pehme kohupiim ja hapukoor tuhksuhkru ja mandlijahuga ja maitsesta meeldiva essentsi või Vana Tallinnaga – nii saad mõnusa martsipanimaitselise kreemi.

Tõsta jahtunud ja tahenenud koogipõhjad külmikust välja ning eralda nad ettevaatlikult küpsetuspaberist. Aseta põhi koogialusele ning kata martsipanikreemi ja marjakihiga.

Kui kasutad moosi, määri esmalt moos ja alles siis pane peale kreem. Jäta neljandik kreemi kogu tordi ülevuntsimiseks, nii saab tulemus uhkem ja pidulikum. Kaunista ohtralt marjadega ning kui on, raputa Eesti pidukoogile sobivalt peale rukkilille õisi – sobivad ka kuivatatud.

Tähista pidupäeva hea tuju ja võrratu koogiga. Olgu meil ilus siin elada! Aitäh, Eestimaa!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin